1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kamuoyuna TRT’de emekçi kıyımına duyarlılık çağrısı

Kamuoyuna TRT’de emekçi kıyımına duyarlılık çağrısı

EMO ve Haber-Sen, TRT yönetimine emekçilerin tasfiyesinden derhal vazgeçme, kamuoyuna da  bu konuda duyarlı olma çağrısı yaptı.

Kamuoyuna TRT’de emekçi kıyımına duyarlılık çağrısı

Enerji Günlüğü - EMO ve Haber-Sen, TRT yönetimine emekçilerin tasfiyesinden derhal vazgeçme, kamuoyuna da  bu konuda duyarlı olma çağrısı yaptı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) üyelerinin de bulunduğu 169 TRT çalışanı “İstihdam Fazlası Personel” olarak Devlet Personel Başkanlığı’na bildirilmesine karşı bir basın açıklaması yapan EMO ve Haber-Sen, TRT’de istihdam fazlası personelin bulunmadığını belirterek, TRT yönetimine kamu hizmeti yayıncılığından yana, yetişmiş, deneyimli, üretmekten yana olan emekçilerin tasfiyesinden derhal vazgeçmesi için açık çağrıda bulundu. Ayrıca kamuoyu da sadece TRT çalışanlarının haklarının korunması için değil, TRT`nin özerk, demokratik ve kamusal yayın yapacak bir kurumsal yapıya kavuşturulması için duyarlı olmaya ve mücadeleye destek vermeye çağrıldı.

YETİŞMİŞ ÇALIŞANLAR ATIL BIRAKILMAK İSTENİYOR

TRT`de"İstihdam Fazlası Personel" uygulamasının siyasal iktidarın sınırsızca kadrolaşabilmek için getirdiği bir uygulama olduğu dile getirilen açıklamada, uygulamanın Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) üyelerinin de bulunduğu deneyimli kadroların tasfiyesine dönüştüğüne dikkat çekildi.  Resmi Gazete`de 9 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan 703 sayılı KHK ile sözde emekliliğe teşvik ile birlikte getirilen uygulamayla, çoğunluğu TRT`de yetişen, bilgi ve birikimlerini kuruma aktaran çalışanların, uzmanlık alanları dışında görevlendirilerek atıl bırakılmak istendiği belirtildi. Bunun kamu yönetiminde etik ve liyakat ilkelerine aykırı olduğu gibi, kurumsal hafızanın da yok edilmesine neden olacağı kaydedilerek, TRT yönetimine kamu hizmeti yayıncılığından yana, yetişmiş, deneyimli, üretmekten yana olan emekçilerin tasfiyesinden derhal vazgeçme çağrısı yapıldı.

Açıklamada, “Devlet Personel Başkanlığı`na bildirilen 169 İFP (istihdam fazlası personel) listesini geri çekmeli ve bu hukuksuzluğa son vermelidir. Bilinmelidir ki bir mühendis, ses sanatçısı, prodüktör, yönetmen, spiker, montajcı ve diğerleri bu ülkede kolay yetişmiyor. Belli bir çabanın, emeğin, birikimin ürünü olan bu çalışanları hangi kuruma göndermeyi düşünüyorsunuz? Tarım ve Orman Bakanlığı`na mı, Çevre Bakanlığı`na mı, Sağlık Bakanlığı`na mı yoksa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın damadı Berat Albayrak`ın yanına Hazine ve Maliye Bakanlığı`na mı?

Anayasada ve kendi yasasında özerk ve tarafsız bir kamu hizmeti yayıncısı olarak tanımlanan TRT, 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve sonrasında çıkartılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile özerk ve kamu yararına yayın yapan bir kurum olmaktan çıkartılmıştır. Gelirleri, halkın vergileri ve bandrol ücretlerinden oluşan TRT 31 Mart seçimlerinde de görüldüğü üzere "Tek Bir Ses"in"Sesi" olmuştur” denildi. 

TRT BİR YANDAN PERSONEL ALIMI YAPIYOR

Bir yandan istihdam fazlası denilerek TRT emekçileri havuza atılırken bir yandan da bu kuruma dışarıdan devamlı personel alımı yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, “TRT birilerinin "arka bahçesi" değildir, "arpalığı" hiç değildir! Kendi "yandaşlarını" yine "yandaş kurumlardan" TRT`ye aktaranlar bir yandan da dış yapımlarla kendi destekçilerinin cebini doldurmaktadır” ifadesi kullanıldı.

Personel kıyımının sadece TRT ile sınırlı kalmayacağı, önümüzdeki günlerde başka kurumlarda da benzer uygulamaların başlayacağı iddiası olduğu kaydedilen açıklamada, tüm kamuoyu sadece TRT çalışanlarının haklarının korunması için değil, TRT`nin özerk, demokratik ve kamusal yayın yapacak bir kurumsal yapıya kavuşturulması için duyarlı olmaya ve mücadeleye destek vermeye çağrıldı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler