1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kangal Termik Santrali Konya Şeker`in oldu

Kangal Termik Santrali Konya Şeker`in oldu

Enerji Günlüğü - Konya Şeker, enerji sektöründe büyüme hedefinin bir adımı olan Kangal Termik Santral’i için imzayı attı.Konya Şeker’in 985...

Kangal Termik Santrali Konya Şeker`in oldu

Enerji Günlüğü - Konya Şeker, enerji sektöründe büyüme hedefinin bir adımı olan Kangal Termik Santral’i için imzayı attı.

Konya Şeker’in 985 milyon dolar ile en büyük teklifi verdiği Kangal Termik Santrali için Ankara Rixos Otel’de devir teslim töreni düzenlendi. Törene Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk katıldı. Konya Şeker, santralin üretimini yeni rehabilitasyon yatırımları ile yüzde 25 oranında artıracak.

Törende bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "Türkiye’de her 5 birim ürettiğimiz elektriğin 1 tanesi kömürden. Biz, bunu 3'te 1'e çıkarmak istiyoruz. Adana, Kütahya, Manisa, Eskişehir ve Konya’da bu yerli kömürlerimize daha fazla yer vermiş olacağız" "Şu anda 1600 megavata yakın güce sahip santral rehabilitasyonda. Santrallerin çevreye uyumu için 1,5 milyar lira harcanıyor" dedi.

Bakan Taner Yıldız konuşmasında, "Dünyada özellikle son 20 yılı dikkate aldığımızda hâlâ kömür dünyanın en önemli birinci enerji kaynağıdır. Dünyanın enerji tüketiminin yüzde 41'i kömürlerden elde ediliyor. Daha sonra petrol ve doğalgaz geliyor. Uluslararası Enerji Ajansı 2035 yılına kadar yaptığı öngörülerde kömürün hâla tahtını koruyacağını gösteriyor" dedi.

Dünyada yılda 7 milyar ton kömürün tüketildiğini anlatan Yıldız, Türkiye'nin toplam rezervinin 14 milyar ton olduğunu ifade etti. Kömür santrallerinden temiz kömür teknolojileriyle beraber elektrik üretmenin mümkün olduğuna dikkati çeken Yıldız, çevreye duyarlı olarak bu üretimlerin gerçekleştirildiğine işaret etti. Şu anda bin 600 megavata yakın rehabilitasyonda santrallerin olduğunu anlatan Yıldız, "1,5 milyar TL civarında çevreye uyumlu olmasıyla alakalı para harcadık" ifadelerini kullandı.

Özelleştirmelerin insan kaynaklarıyla birlikte gerçekleştiğine dikkati çeken Yıldız, Konya Karapınar'daki 1,8 milyar tonluk kömür ve kurulacak 5 bin megavatlık elektrik santrallerinde Konya'nın dinamiklerinin bulunmasını istediklerinin altını çizdi. İhalenin şeffaf bir şekilde yapılacağını belirten Yıldız, Konya'nın kaynaklarının yerli müteşebbislerce değerlendirilmesi temennisinde bulundu. Bakan Taner Yıldız, “Karapınar özelleştirmesi için Konya'nın dinamiklerinin orada olmasını istiyoruz. İhalede Konyalı müteşebbislerimizin ve Konya Şeker Fabrikası’nın mutlaka bir adım önde teklifle kendilerini ayarlamalarını isterim" dedi. Bakan Yıldız, elektrik dağıtım santralleri özelleştirmelerinden 13 milyar dolar gelir elde edildiğini, 13 milyar dolar da elektrik üretim santrallerinden beklediklerini sözlerine ekledi.

Kangal Termik Santrali’nde Konya Şeker yüzde 51, Konya Şeker Grubu'nun çatı şirketi konumundaki Anadolu Birlik Holding bünyesinde yer alan Çobanyıldızı Elektrik Üretim A.Ş. firması yüzde 49 paya sahip oldu.

Törende bir değerlendirmede bulunan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk ise “Konya Şeker bir üretici kuruluşu. Bizim hissedarlarımız pancar üreticileri kooperatifleri. Büyük hissedar Konya Kooperatifi nezdinde 56.000 olmak üzere yaklaşık 900 bin çiftçi Konya Şeker’in hissedarı. Kangal Termik Santrali özelleştirmesini diğer özelleştirmelerden farklılaştıran da zaten budur. Belki de bu özelleştirme, bu yönüyle ülkemiz özelleştirme tarihinin en geniş tabanlı özelleştirmesidir” dedi. Konuk sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de termik santral işletmeciliği konusunda daha doğrusu elektrik üretimi konusunda kurumsal tecrübeye sahip iki tane kurum vardır. Biri termik santralleri bugüne kadar kuran Enerji Bakanlığı, diğeri Şeker Fabrikalarıdır. Türkiye’de kurulan her şeker fabrikası kendi tüketeceği enerjiyi üretecek şekilde projelendirilmiştir. Otoprodüktör lisansına sahip olan şeker fabrikaları kampanya dönemlerinde ürettikleri elektriğin fazlasını da enterkonnekte sisteme vererek ülkemizin elektrik enerjisi arzına katkı vermişlerdir. Bu anlamda pancar şekeri sanayi elektrik üretiminde 87 yıllık, Konya Şeker ise 59 yıllık bir tecrübeye, birikime sahiptir.

Kangal özelleştirmesi Konya Şeker’in tek kalemde yaptığı en büyük yatırım. Kangal özelleştirmesinin diğer yatırımlarımızla bir farkı daha var, biz ana faaliyet alanlarımızdaki yatırımlarımızı öz kaynaklarımızla yaparken bu yatırımda yurt içi finans kaynaklarını değerlendirdik” dedi.

KANGAL YÜZDE 3.7'SİNİ OLUŞTURUYOR

Türkiye’de kömüre dayalı 26 santral bulunuyor ve bu santrallerin toplam kurulu gücü 12.395 MW. Kangal Termik Santralı, bu gücün yüzde 3,7'sini oluşturuyor. Santralin 457 MW’lık toplam kurulu gücü, Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin (EÜAŞ) toplam kurulu gücünün yüzde 1,9’unu ve Türkiye’nin kurulu gücünün ise yüzde 0,75’ini oluşturuyor. Kangal Termik Santrali üretim açısından ise Türkiye’nin 2012 yılı üretiminin (239.101 GWh) yüzde 1,1 ini gerçekleştirdi.

Santralin son yıldaki ortalama yıllık brüt üretim değeri 2,43 TWh olarak gerçekleşti. Konya Şeker, santrali devraldıktan sonra yapacağı rehabilitasyon yatırımları ile doğru ve verimli işletme prensiplerine bağlı olarak yıllık üretimi yüzde 25 oranında arttırmayı planlıyor.

Kangal Termik Santralı toplam 8 bin 45 hektar alana sahip tek ruhsatta kullanılabilir toplam 91 milyon 717 bin 598 ton kömüre sahip. Kömürün ortalama kalorisi 1100-1300 kCal/kg; santralin günlük kömür ihtiyacı ise 21 bin ton olduğu kaydediliyor.

LİNYİT ÜRETİMİNİN YÜZDE 8'İ KANGAL'DAN

2011 yılında Türkiye'de toplam 70 milyon ton linyit üretimi gerçekleşiyor. Kangal Termik Santrali’nde yılda yaklaşık 5,5-6 milyon ton linyit kullanılacağı düşünüldüğünde Türkiye linyit üretiminin yaklaşık yüzde 8’ini gerçekleştirileceği öngörülüyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler