1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Karbonsuz enerji sistemi 26 trilyon dolar fayda sağlayacak

Karbonsuz enerji sistemi 26 trilyon dolar fayda sağlayacak

Önümüzdeki 25 yılda net sıfır karbon enerji sistemi kurmanın, küresel ekonomi için 26 trilyon dolarlık net fayda sağlayacağı kaydedildi.

Karbonsuz enerji sistemi 26 trilyon dolar fayda sağlayacak

Enerji Günlüğü - Önümüzdeki 25 yılda net sıfır karbon enerji sistemi kurmanın, küresel ekonomi için 26 trilyon dolarlık net fayda sağlayacağı kaydedildi.

Küresel sürdürülebilirlik danışmanlığı SYSTEMIQ tarafından hazırlanan The Paris Effect - COP26 baskısının yeni analizi, yüksek karbonlu yatırımların çok riskli olduğuna değinirken, önümüzdeki 25 yılda net sıfır bir enerji sistemi kurmanın, küresel ekonomi için 26 trilyon dolarlık net fayda sağlayacağını belirtiyor.

2020 Paris Etkisi raporu, tüm büyük sektörlerin 2030 yılına kadar maliyet açısından rekabetçi yeşil çözümler geliştirme kapasitesine sahip olduğunu ve yeni karbon ağırlıklı altyapıya yatırım yapmak için artık anlamlı bir durum olmadığını gösteriyor. Bugün inşa edilen herhangi bir yüksek karbonlu altyapı, 10 yıllık gelirlerin ciddi bir şekilde sorgulanmasını gerektiriyor.

“KARBONSUZLAŞTIRMA ÇABALARINDAN GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ”

2010- 2016 yılları arasında BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Genel Sekreterliğini yapan Christiana Figueres, "Bu önemli on yıl için yön belirlendi - 1.5C sınırında kalmak için karbonsuzlaştırma çabalarından geri adım atmayacağız. Paris Anlaşması'ndan bu yana önemli ilerleme kaydedildi ve yakında emisyon eğrisinin aşağı doğru gitmeye başladığını göreceğiz. SYSTEMIQ'in güncellenmiş raporu, The Paris Effect – COP26 baskısı, bize kilit sektörlerin dönüşümünün gerçekleştiğini ve artan hızla politika, teknoloji ve finans için erdemli bir döngü oluşturabileceğimizi gösteriyor” diyor. 

Raporda öne çıkan bulgular şu şekilde:

- Düşük karbonlu seyahate yönelik çözümlerin artık netleşmesiyle, yüksek karbonlu altyapı, önümüzdeki on yıllarda hızlı bir yapısal düşüş riski taşıyor ve yapılacak ilave yatırımları oldukça riskli hale getiriyor.

- Petrol projeleri için uzun dönemli borçlanma maliyetleri, yenilenebilir enerji yatırımlarına göre %3-5'e kıyasla şimdi %20'nin üzerinde; bu 80$/ton karbon vergisine eşdeğer ve enerji yatırımında bir dönüm noktasının başlamasına neden oldu.

- Hidrokarbon ve yenilenebilir projeler için sermaye maliyetlerindeki fark, son 5 yılda yenilenebilir enerji lehine yüzde 10 oranında genişledi

- 131 ülke, geçen yıl %57 ve 2017'de sadece %6 olan ve bugün dünya emisyonlarının %73'ünü temsil eden net sıfır hedeflerine ulaşmayı taahhüt etti. Net sıfır hareketi, 3.000'den fazla büyük işletme ve aynı hedefi benimseyen dünyanın en büyük 173 yatırımcısı ile endüstri genelinde de büyüdü.

- Geçen yıl boyunca, tüm yeni elektrik kapasitesinin %80'inden fazlası yenilenebilir enerjiden sağlandı ve %91'i yeni güneş ve rüzgar tesislerinden geldi. 2020'de elektrikli araç satışları, şu anda mevcut olan 330 tam elektrikli veya hibrit modelle, 3 milyon adet satışa veya küresel pazarın %4'üne yükseldi.