1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kasisten geçen araçlar sokağı aydınlatacak

Kasisten geçen araçlar sokağı aydınlatacak

Enerji Günlüğü - Gaziantep Üniversitesi Otomobil, Robot ve Enerji Topluluğu öğrencileri, kasisten geçen araçlardan üretilecek elektrikle sokakların aydınlatılmasını...

Kasisten geçen araçlar sokağı aydınlatacak

Enerji Günlüğü - Gaziantep Üniversitesi Otomobil, Robot ve Enerji Topluluğu öğrencileri, kasisten geçen araçlardan üretilecek elektrikle sokakların aydınlatılmasını sağlayan bir proje geliştirdi.

Gaziantep Üniversitesi'nde düzenlenen "Alternatif Enerji Semineri geçen hafta sonu yapıldı. Gaziantep Üniversitesi Otomobil, Robot ve Enerji Topluluğu’nun (ORET) projeleri de etkinlikte sergilendi.

Gaziantep Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi ve Gaziantep Üniversitesi Otomobil, Robot ve Enerji Topluluğu üyesi öğrencilerin üzerinde çalıştıkları projelerden biri de kasisten geçen araçların kuvveti ile elektrik enerjisi elde edilebilen sistem. Bu enerjinin ilk kullanılacağı yer de sokak lambaları...

GEÇMİŞLERİ DE BAŞARILARLA DOLU

Grup ilk olarak 2005 yılında, Robot ve Enerji Kolu (Roven-ko) adı altında, çalışmalarına güneş arabası projesi ile başladı. Bugüne kadar pekçok başarıya imza atan topluluk, Gaziantep Üniversitesi’nin çeşitli bölümlerinde öğrenimini sürdürmekte olan öğrencilerin, akademik danışmanlık yapan hocaların ve projelerin üretimine yardımcı olan üniversite personelinin bir araya gelierek faaliyetler sürdürdüğü ve 2010 yılı itibari ile Otomobil Robot ve Enerji Topluluğu ismini aldı.

Amatör bir Ar-Ge topluluğu olarak da nitelendirilen ORET, en son 10-15 Temmuz 2012 Tübitak Formula G yarışlarında Oretron isimli güneş aracıyla ilk iki tur 1. olmasına rağmen, bazı teknik aksaklıklar neticesinde Türkiye 7.si olarak tamamladı.

Önceki yıllarda 2011'de Oretron güneş aracıyla çok düşük bir bütçeyle Türkiye 4.sü, Hidromobil 2009 yarışlarında "Hidrofıstık 2" isimli hidrojen aracıyla Türkiye 5.si, Formula G 2010'da "Sunrise 2" ile 16.lık, Hidromobil 2010'da Hidrofıstık 3 ile 10.luk, Formula G 2006'da bölgenin ilk alternatif enerjili aracıyla, 12.lik derecelerini almış ve ayrıca Hidromobil 2007 yarışlarında ANOK 3.lük kupasını alarak, birçok başarıya imza attı.

HİDROJEN-OKSİJEN ÇARPIŞMASINDAN ELEKTRİK

Son olarak Alternatif Enerji Semineri’ne katılan ORET üyelerinden Makine Mühendisliği 2. Sınıf öğrencisi Güneri Güngör, 2.5 senedir bu çalışmanın içinde olduğunu belirtti. Hidrofıstık aracının takım kaptanı olan Güngör, şunları söyledi:

"2012 de Tübitak’ın düzenlediği (alternatif enerjili araçlar) yarışlarında Hidrofıstık aracı projesiyle Türkiye ikinciliği aldık. Tübitak’ın 2012’de düzenlediği sıralama turlarında 1. Oldu. Aracımız hidrejen ve oksijenin bileşmesinden ortaya çıkan enerjiyle çalışıyor. Fuel-cell denen bir cihaz vardır. Bu cihaz hidrojele oksijeni birleştirir ve elektrik verir. Tamamen temiz enerjidir. Saatte 90 km gidebilen bir araçtır."

KASİSLERİN İÇİNE SİSTEM YERLEŞTİRİLECEK

Gaziantep Meslek Yüksek Okulu 1. Sınıf öğrencisi Mehmet Metealtan ise kasislerden geçen araçların boşa giden enerjisini geri toplamak üzerine çalıştıklarını anlattı. Metealtan, "Basgeç" olarak adlandırdıkları projeyi şöyle tanıttı:

"Bir kasisten geçerken durum araçta hissedilir ve araçta rahatsızlık duyulur. Biz kasislerin verdiği tepkiyi ortadan kaldırarak aracın tepki vermesini sağlıyoruz. Bu sayede hem enerji üretmiş oluyoruz hem de kasislerin arabaya zarar vermesi önlenmiş oluyor. Sistem şöyle işliyor. Kasislerin içerisine entegre edilen bu sistemde araçların tekerleklerin dik kuvveti biz hava basınçlı enerjiye çeviriyoruz ve bir tankta depoluyoruz. Bir nevi kompresör yapıyoruz. Daha sonra da bunu elektriğe dönüştürüyoruz. Böylece elektrik üretmiş oluyoruz. Bunun ilk uygulanacağı yer sokak aydınlatmaları. Daha sonra bunu başka açılımlara dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu projeye başladığımda yurtdışında olup olmadığını bilmiyordum. Sonradan araştırma yaptığımda bir İngiliz protokolü olduğunu gördüm. Ancak o sistem tamamen mekanik ve onlar yeri deliyorlar. Bizim sistemde delme yok. Bunun yenilebilir enerji olduğunu düşünüyoruz. Kasislerin içine yerleştireceğimiz sistem uzun ömürlü bakımı kolay bir sistem. 1 tonluk aracımızda 300 watlık enerji üretiyoruz.Tabii bu aracın ağırlığına göre değişiyor. Örneğin 40 tonluk bir tır geçerse 1 -1.5 kilobyte’lık bir enerji üretmiş oluyoruz. Projeyle ilgili patent başvurusu yapıldı. Sonuçlanmasını bekliyouz."

ELEKTROMOBİL PROJESİ TİCARİLEŞMEK İSTİYOR

Makine Mühendisi 4. Sınıf öğrencisi olan Abdurrezak Çalık elektromobil projesinde ekip üyesi. Çalık, çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Oretron Tübitak alternatif enerji araçları için hazırladığımız bir güneş arabası. Hidrofıstık’ın Türkiye ikinciliği var. Oretron’un da Türkiye dördüncülüğü var. Bu araçlar düşük maliyetlerle atölye şartlarında yapılmış araçlar. Kulüp bünyesinde makine mühendisliği, elektrik, elektronik ve endüstri mühendisliğinden arakadaşlar yer alıyor. Bu sene elektrikli araba projemiz var. Şu an tasarım aşamasındayız. Aynı zamanda yaptığımız projenin ticarileştirlmesini hedefliyoruz.”

SPONSOR DESTEĞİNE İHTİYAÇLARI VAR

Makine Mühendisliği 2. Sınıf öğrencisi Sezer Harbalioğlu, geçen sene yaptıkları güneş arabasının sürücüsü. Üç senedir bu ekipte olduğunu belirten Harbalioğlu, çalışmaları hakkında şunları söyledi:

"Aracımız 80 km hız yapabliyor. Güneş enerjisiyle çalışıyor ve güneş olduğu sürece araç gidebiliyor. Sonra da içindeki bataryalar sayesinde yol katedebiliyor. Geçen sene bu arabayı yaptık. Tübitak bu yıl güneş aracı yarışlarını bitiriyor.Ancak sermaye bulabilrsek başka yarışlara katılmak istiyoruz. Sponsorlara ihtiyacımız var. Fuarlara katılmak için bile maddi destek gerekiyor. Şu anda bizim çok sınırlı imkanlarımız var. Aracımızın motoru, geri teknoloji ama buna rağmen başarmaya çalışıyoruz. Maddi destek çok önemli ama ayrıca tedarikçilerin desteği de bizim için çok önemli."

Önceki ve Sonraki Haberler