1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Kavak: İklim taahhütlerinde finans daha güçlü bir enstrüman

Kavak: İklim taahhütlerinde finans daha güçlü bir enstrüman

Escarus Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak, karar alıcıların iklim taahhütlerini yerine getirmeleri için kınama yerine finans ile yönlendirilmelerinin daha etkili olacağını söyledi.

Kavak: İklim taahhütlerinde finans daha güçlü bir enstrüman

Enerji Günlüğü - Escarus Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak, karar alıcıların iklim taahhütlerini yerine getirmeleri için kınama yerine finans ile yönlendirilmelerinin daha etkili olacağını söyledi.

TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş. - Escarus Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak, ‘Karbonsuzlaşma Yolunda Kojentürk Konferansları’ kapsamında ‘COP26 sonrası iklim, enerji ve finansman’ konulu bir sunum yaptı. COP26’da iklim değişikliğine ilişkin alınan kararlara değinen Kavak, verilen taahhütlere uyulmaması halinde bunun bir yaptırımının olmadığına dikkat çekti. Hükümetlerin, karar alıcıların mevcut durumda kınama yoluyla yönlendirilmeye çalışıldığını belirten Kavak, “Belli ki bu yeterince iyi çalışmadı. O zaman bize daha güçlü bir enstrüman lazım. O da nedir? O da finanstır. Biz yeryüzündeki büyük finans evriminin önemli bir rota değişikliğine gittiğini izliyoruz. Yatırımcılar, fon sahipleri yükselen bir ivmeyle artık yatırımlarını çevresel, sosyal ve yönetişimsel özelliklere önem veren yatırımlara yönlendiriyor” ifadesini kullandı. 

İKLİM KRİZİ SORUNU ARTIK HERKESİN SORUNU 

Son üç beş yıldır hem dünyada hem de Türkiye’de aşırı hava olaylarının yaşanma şekline ve sıklığına dikkat çeken Kavak, iklim krizi sorununun artık herkesin sorunu olduğunu belirtti. “İklim sınırları tanımadığı için çözümün de sınır tanımaması gerekiyor” diyen Kavak, Türkiye’deki devlet kurumlarının tümünün iklim değişikliği konusunda belli bir oryantasyona doğru başını çevirmiş durumda olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE’NİN BİR ETS KURMASI KAÇINILMAZ

Türkiye’nin de bir emisyon ticaret sistemini kurmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Kavak, “Çünkü biz bu sistemi kurmazsak zaten önce 5 sektör, sonra sayısı artacak sektör sınırda karbon uygulamalarına maruz kalacak. Dolayısıyla bir emisyon ticaret sistemi kurup oradaki ödemeleri yurt içinde tutup, yurtiçinde birikmiş tasarrufları da daha anlamlı daha çevreci yatırımlara yönlendirmek hem GSYİH bakış açısıyla hem de inovasyon bakış açısıyla çok daha makul bir seçenek gibi duruyor” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler