1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kemerköy Termik Santrali alevler altında

Kemerköy Termik Santrali alevler altında

Muğla’da günlerdir devam eden orman yangını, Kemerköy Termik Santrali’ne kadar ulaştı, santral boşaltıldı. 

Kemerköy Termik Santrali alevler altında

Enerji Günlüğü - Muğla’da günlerdir devam eden orman yangını, Kemerköy Termik Santrali’ne kadar ulaştı, santral boşaltıldı. 

Türkiye’de geçtiğimiz hafta başlayan orman yangınları devam ediyor. Yangınlar turizmi, tarımı, hayvancılığı ve ulaşımı olumsuz yönde etkiledi. Gelişmelerin etkilediği alanlardan biri de enerji oldu.

Yangınlar Manavgat çevresindeki iki hidroelektrik santrali, iletim hatlarının hasar görmesi nedeniyle ulusal şebekeye elektrik veremez hale getirmişti.

ALEVLER KEMERKÖY’E ULAŞTI

Bugün de Muğla’daki orman yangınları elektrik üretimini etkiledi. Türkiye’nin elektrik üretim kapasitesinde önemli yer tutan Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri de yangın bölgesinde bulunuyor. Bodrum Çökertme’de başlayan ve ilerlemeye devam eden orman yangını, Kemerköy Termik Santrali’ne kadar ulaştı.

ÇALIŞANLAR TAHLİYE EDİLİYOR

Dün itibariyle Kemerköy Termik Santrali’nin 400 metre yakınlarına kadar ulaşan alevlere karşı mücadele çalışmaları devam ediyordu. Santral çevresinde yoğun önlemler alınmış, alevlerin tesislere ulaşmaması için çeşitli önlemler alınmıştı. Bu kapsamda Santralin çevresine yer yer 20 metreyi aşan hendekler kazılırken, tesislerde bulunan hidrojen tankları da boşaltılmıştı.

ENERJİ BAKANI DA SANTRALDEYDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de Kemerköy Termik Santrali’ne gelerek incelemelerde bulundu. Bakan Dönmez’in saat 15:00-16:00 gibi açıklamalarda bulunması beklenirken, rüzgarın yönü değişince alevler tekrar santrale doğru yaklaşmaya başladı. Bunun üzerine ekipler tekrar yangınla mücadeleye yoğunlaştı.

BİR ÜNİTE DEVRE DIŞI KALMIŞTI

Alevlerin yeniden santrale yönelmesi üzerine, üç üniteden oluşan toplam 630 MW’lik kurulu güce sahip Kemerköy Termik Santrali’nde elektrik üretimi devam ediyordu. Ancak santralin orman yangınının alevlerinin yaklaştığı tarafında bulunan bir ünitesi Bakan Dönmez’in de ziyaret ettiği saatlerde devre dışı bırakılmıştı.

ŞİRKET YÖNETİCİLERİ DE ORADAYDI

Kemerköy Termik Santrali ve 18 kilometre mesafedeki Yeniköy Termik Santrali, özelleştirme ihalesi sonucunda tesisleri devralan Limak Enerji - İC İçtaş Enerji ortaklığı eliyle işletiliyor. IC İçtaş yöneticileri de Bakan Fatih Dönmez’in ziyaret ettiği tesislerde bulunuyordu.

SİRENLER ÇALIYOR SANTRAL BOŞALTILIYOR

Akşam saat 21:00 sularında orman yangını Kemerköy Termik Santrali’ne ulaştı. Alevler altındaki santraldeki tehlikeli maddelerin tesis dışına çıkarıldığı belirtiliyor. Bu arada santral çalışanlarının deniz yolu ile bölgeden tahliye edildiği belirtiliyor. Santralde acil durum ve yangını sirenleri çalmaya başlarken, araçlarıyla ya da yaya olarak çevrede bulunan vatandaşlara bölgeden uzaklaşmaları çağrıları yapılıyor.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler