1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kıbrıs Rum kesimi doğal gaz aramalarını sürdürecek

Kıbrıs Rum kesimi doğal gaz aramalarını sürdürecek

Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs, Türkiye'nin karşı çıkmasına rağmen Kıbrıs karasularında petrol ve gaz arama faaliyetlerini sürdürecek.Güney Kıbrıs,...

Kıbrıs Rum kesimi doğal gaz aramalarını sürdürecek

Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs, Türkiye'nin karşı çıkmasına rağmen Kıbrıs karasularında petrol ve gaz arama faaliyetlerini sürdürecek.

Güney Kıbrıs, Türkiye'nin karşı çıkmasına ve doğu Akdeniz'deki askeri tatbikatını 10 Mart'a kadar uzatmasına rağmen enerji açısından zengin olduğu düşünülen bölgelerde petrol ve gaz arama faaliyetlerini devam ettireceğini bildirdi. 

KIBRIS YENİDEN BİRLEŞTİĞİNDE ADALILAR EŞİT YARARLANACAKLAR

Güney Kıbrıs Devlet Başkanı Nicos Anastasiades, "Bizim hedefimiz Kıbrıs'ın hidrokarbon potansiyelinin mümkün olan en iyi şartlarda tam olarak araştırmak ve bunun faydalarını Kıbrıs'taki tüm insanlar için maksimize etmek" diye konuştu. Anastasiades, yaptığı açıklamada, yeni gaz buluntularının yarattığı potansiyel zenginliğin ada yeniden birleştiğinde Kıbrıs vatandaşlarıyla adil bir şekilde paylaşılacağını söyledi.

Herhangi bir gaz gelirinin meclis onayını bekleyen egemen bir fonda yatırılabileceğini kaydeden Anastasiades, Türkiye tarafından getirilen hidrokarbon aramalarının Kıbrıslı Türklerin haklarını ihmal ettiği yönündeki eleştirilerini reddetti.

Anastasiades, Türkiye'nin Kıbrıs’ın güneydoğusundaki sondaj çalışmalarını engellemesi üzerine barış görüşmelerinin yeniden başlaması yönünde çağrısını tekrarladı. Türkiye İtalyan enerji şirketini Eni’nin Kıbrıs sularında doğal gaz keşfini açıkladıktan sonra bölgeye savaş gemilerini sevketmişti. Kıbrıs açıklarında doğalgaz arama çalışmalarının Kıbrıs Türklerinin haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle engelleme amacıyla Türk savaş gemileriyle bölgeyi ablukaya alan Türkiye bu hafta, bölgede daha fazla müdahalede bulunacağı yönlü uyarısını yeniledi.

TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİNDE DOĞU AKDENİZ GAZI GERGİNLİĞİ

 
Önceki ve Sonraki Haberler