1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kıbrıs Rum Yönetimi Türkiye’yi BM’ye şikayet etti

Kıbrıs Rum Yönetimi Türkiye’yi BM’ye şikayet etti

Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Ada açıklarında sismik sondaj çalışmalarına başlayan Türkiye’yi Birleşmiş Milletler’e (BM) şikayet...

Kıbrıs Rum Yönetimi Türkiye’yi BM’ye şikayet etti

Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Ada açıklarında sismik sondaj çalışmalarına başlayan Türkiye’yi Birleşmiş Milletler’e (BM) şikayet etti.

Güney Kıbrıs BM Daimi Büyükelçisi Kornilios Korniliu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bir mektup göndererek, tek taraflı olarak ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge ve kıta sahanlığı içinde doğalgaz ve petrol aramaları için sismik sondaj çalışmalarına başlayan Türkiye’yi şikayet etti. 

Mektupta Türkiye’nin 1, 8, 9 ve 12’inci parsellerde sismik sondaj yaptığı, ancak Kıbrıs Rum yönetiminin bu bölgelerdeki çalışma lisansını Fransız enerji şirketi Total ve İtalyan enerji şirketi Eni’ye verdiği belirtildi. Mektupta ayrıca 8 ve 9’uncu bölgelerde ise petrol ve doğalgaz çıkarımı için yine Total ve Eni’ye izin verildiği vurgulandı.

Korniliou bunun yanında, Türkiye’nin uluslararası yasaları çiğnediğini iddia ederek Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini ifade etti. Mektupta özellikle Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin askıya alındığı belirtildi.

Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisi 21 Nisan 2017 tarihinde çalışmalarına başlamıştı. Daha önce Akdeniz ve Karadeniz’de sismik araştırmalar yapan gemi, denizin 8 kilometre altındaki jeolojik yapıları inceleyebiliyor, iki ve üç boyutlu sismik veri toplayabiliyor.

Türk sondaj gemisi geçtiğimiz Ekim ayında Kuzey Kıbrıs tarafına ait Güzelyurt Araştırma Sahası'nda çalışma yaparken Yunanistan'a ait fırkateyn tarafından taciz edilmiş, ancak bölgedeki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı unsurlar uluslararası hukuk ve teamüllere aykırı olarak hareket eden Yunan gemisinin faaliyetini önlemişti.

 
Önceki ve Sonraki Haberler