1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kirazlıdere kömür santraline iklim ayarı

Kirazlıdere kömür santraline iklim ayarı

Enerji Günlüğü - Filiz Kirazlıdere Elektrik'in Çanakkale'de kurmayı planladığı Kirazlıdere Entegre Termik Santral projesinde teknoloji ve konfigürasyon...

Kirazlıdere kömür santraline iklim ayarı

Enerji Günlüğü - Filiz Kirazlıdere Elektrik'in Çanakkale'de kurmayı planladığı Kirazlıdere Entegre Termik Santral projesinde teknoloji ve konfigürasyon değişikliği yapılacak. 

Yıldırım Enerji Holding bünyesindeki Filiz Kirazlıdere Elektrik Üretim şirketi tarafından Çanakkale'de yapılması planlanan ve EPDK tarafından “Kirazlıdere TES” adı altında tek lisansa dönüştürülen 660 MW'lık Kirazlıdere-2 Termik Santrali projesi ile Kirazlıdere Termik Santrali Entegre Projesi (Endüstriyel Atık (Kül) Depolama Alanı ve İskele Projesi Dahil) projesinde teknoloji ve konfigürasyon değişikliği yapılacak. 

ÇED Olumlu kararı alınan Kirazlıdere Termik Santrali Entegre Projesi ile Kirazlıdere-2 Termik Santrali Projelerinin ÇED Raporunda süper kritik buhar kazanı önerilmiş olmasına rağmen ultra süper kritik basınç ve sıcaklık kriterlerinde çalışan santral teknolojisini kullanılacak.

Paris İklim Değişikliği Zirvesi'nde OECD ülkelerinin karara bağladığı yeni ihracat kredi kriterlerine göre, termik santral yatırım projelerinde bundan böyle kurulu gücüne bakılmaksızın sadece “ultra süper kritik” USC-PC basınç ve sıcaklık kriterlerini (>240 bar, > 593°C) sağlayan veya 750 g/kWh’den daha düşük düzeyde karbondioksit (CO2) salınımı gerçekleştiren türden tasarlanmış tesislere ihracat kredisi sigortası (E.C.A. - Export Credit Agency) ile finansman sağlanabileceği kararı çerçevesinde yapılacak bu değişikliğin maliyeti 3.333.000.000 TL (1.100.000.000 $) olarak hesaplandı.

Kazanda yapılan teknoloji değişikliği dışında ÇED Olumlu Kararı alınan raporda önerilen KİTES Projesi konfigürasyonunda da bir takım değişikliklerin yapılması zorunluluğu nedeniyle baca gazındaki kükürtdioksit gazını (SO2) gidermek üzere Baca Gazı Desülfirizasyon (BGD) ünitesi teknoloji değişikliği, arazi tesviyesi ve buna bağlı soğutma suyu sisteminde teknoloji değişikliği, dolgu alanı ve iskele değişikliği ile santral harici ulaşım yolu değişikliği yapılacak. 

PROJE ÇED RAPORU GÖRÜŞE AÇILDI

Projeye ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme süreci başladı ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açıldı. Projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 25/08/2016 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecek.

ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya ÇANAKKALE Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilecekler.

DOĞTAŞ'IN İKİ KÖMÜR PROJESİNE ÇED OLUMLU KARARI

Önceki ve Sonraki Haberler