1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Kırklareli'de Belediyelerin atıkları daha fazla elektrik üretecek

Kırklareli'de Belediyelerin atıkları daha fazla elektrik üretecek

Kırklareli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği, il genelinde toplanan atıklardan elektrik üreten tesisin kapasitesini 1,2 MW’dan 7,4 MW’a çıkaracak.

Kırklareli'de Belediyelerin atıkları daha fazla elektrik üretecek

Enerji Günlüğü - Kırklareli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği, il genelinde toplanan atıklardan elektrik üreten tesisin kapasitesini 1,2 MW’dan 7,4 MW’a çıkaracak.

Kırklareli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği tarafından atığın geri dönüşümü, geri kazanımı ve bertarafını içeren entegre bir atık yönetiminin geliştirilmesi amacıyla Düzenli Depolama Alanı 2. Lot, Mekanik Ayırma ve Biyometanizasyon Tesisi Projesi’nin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Birlik bu çerçevede, mevcut durumda 1,2 MW olan Elektirik Üretim Tesisi’nin kapasitesini yaklaşık yedi kat arttırarak 7,4 MW’a çıkaracak. Ayrıca günde 700 ton kapasiteli mekanik ayırma tesisi ve günde 380 ton kapasiteli biyometanizasyon tesisi yanında düzenli depolama alanını da genişletecek.

PROJENİN DEĞERİ YAKLAŞIK 74,5 MİLYON LİRA

Yaklaşık 74,5 milyon lira değerindeki proje ile geri dönüşümü mümkün olan atık ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılacak, biyobozunur atıktan biyometanizasyon yöntemi ile biyogaz, elektrik ve ısı enerjisi üretilebilecek. Belirtilen kazanımların yanında planlanan II. Sınıf Düzenli Depolama Alanı’nın da ömrü uzatılmış olacak.

YAKMA YÖNTEMİ İLE ELEKTRİK ELDE EDİLECEK

Proje ile tesise kabul edilecek atıklar kurulacak Mekanik Ayırma Tesisi’nde işleme tabi tutulacak. Mekanik Ayırma Tesisi’nden gelen geri kazanımı mümkün olan atıklar atık türlerine göre ayrılacak ve ekonomiye geri kazandırılacak. Biyobozunur atığın tamamı Biyometanizasyon Tesisi’ ne gönderilerek anaerobik fermantasyon işlemine tabi tutulacak ve elde edilecek biyogaz Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’ nde yakılarak ısı ve elektrik enerjisi elde edilecek. Isı Biyometanizasyon Tesisi’ nde kullanılacak ve elektrik enerjisi de enterkonnekte sisteme verilecek. Mekanik Ayrıma Tesisi ve Biyometanizasyon Tesisi’nden elde edilen bakiye atık ise II. Sınıf Düzenli Depolama Alanı’ nda depolama suretiyle bertaraf edilecek.

Kırklareli’den gelen katı atığın yaklaşık % 54,353’i biyobozunur atık, % 28,92’si geri dönüşümü mümkün olan atık, % 16,45’i diğer atıklar ve % 0,095’i de tehlikeli atıktan oluşuyor. Mevcut durumda toplanan karışık belediye atıkları Lot-1’de depolanıyor. Ayrıca Lot 1’den toplanan depo gazı kojeneratörler aracılığı ile yine kurulu bulunan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’ne iletilerek elektrik üretiliyor.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler