1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kış şartları TEİAŞ’ı da zorluyor

Kış şartları TEİAŞ’ı da zorluyor

Enerji Günlüğü – Kış şartları nedeniyle elektrikte arz talep dengesi bozulduğundan TEİAŞ yeterli enerji vermekte zorlanıyor.YEDAŞ’tan yapılan açıklamaya...

Kış şartları TEİAŞ’ı da zorluyor

Enerji Günlüğü – Kış şartları nedeniyle elektrikte arz talep dengesi bozulduğundan TEİAŞ yeterli enerji vermekte zorlanıyor.

YEDAŞ’tan yapılan açıklamaya göre, Türkiye, kış şartları nedeniyle her alanda zorlanırken TEİAŞ, doğalgaz temininde yaşanan sıkıntıya bağlı olarak arz talep dengesindeki açığı gideremediğinden yeterli enerji vermekte zorlanıyor. Enerjide oluşan açık, Karadeniz bölgesi dahil tüm yurtta etkili oluyor.

TEİAŞ Milli Yük Tevzi Merkezi’nin yeterli puantı karşılayamamasından kaynaklanan kesintiler tüm yurtta olduğu gibi Orta Karadeniz bölgesini de kapsıyor. BOTAŞ’ın doğalgaz temininde yaşadığı sıkıntıya bağlı olarak elektrik arz/talep dengesini sağlayamaması nedeniyle TEİAŞ’ın, Elektrik Kesinti/Kısıntı Eylem Planı çerçevesinde bazı bölgelerdearalıklarla enerjisi kesintisi yapıyor. Kış şartlarını devam etmesi halinde kesintilerin artabileceği sinyalleri veriliyor.

ÜLKE GENELİNDE KESİNTİ VAR

TEİAŞ’nin yeterli elektrik verememesi nedeniyle dün bir çok ilde enerji kısıtlamasına gidildi.TEİAŞ’ın hava şartlarından dolayı yeterli enerjiyi üretemediği, dolayısıyla da ülke genelinde elektrik kesinti/kısıntı yapmak zorunda kaldığı belirtilirken, enerji teminindeki zorlanmanın ülke genelinde ihtiyaç duyulan elektrik enerjisinin yüzde 50’yi aşan kısmının doğalgaz çevrim santrallerinden elde edilmesinden kaynaklanıyor. Ortalama hava sıcaklığının mevsim normallerinin altına inmesiyle birlikte, bazı hidroelektrik santrallerde buzlanma meydana gelmesi deöngörülen üretim düzeyine ulaşılamaması engelliyor. 5 Aralık tarihinden bu yana, doğalgaz iletim şebekesinde gaz basıncının regüle edilememesi sebebiyle bazı doğalgaz çevrim santrallerinin devre dışı kaldığı arızaya geçtiği de enerji kesimini tetikleyen nedenler olarak öne çıkıyor.

632 MW’LİK ENERJİ AÇIĞI VAR

Kışın getirdiği olumsuz şartlara bağlı olarak BOTAŞ’ın doğalgaz iletim şebekesinde kısıtlama yaşanması kesinti/azaltma uygulamasına neden olurken, Sanayi Tesislerinin yanı sıra konutlar da kesintilerden etkileniyor. TEİAŞMilli Yük Tevzi Merkezi tarafından hazırlanan “Alınabilir Güç” raporunda; tahmin edilen puant talebi 37.350 MW, karşılanabilecek güç ise 36.718 MW olarak öngörülüyor. Rapora görepuant talebin 632 MW’lık kısmı karşılanamadığından elektrik kesintilerine yol açıyor. Elektrik kesintilerinin dağıtım şirketleriyle ilgisi olmadığı belirtilirken, doğalgaz temini ve kış şartlarının düzelmesi halinde arz/talep dengesinin normale döneceği kaydediliyor. 

ELEKTRİK FİYATLARINDA YÜKSEK FREKANS!

Önceki ve Sonraki Haberler