1. YAZARLAR

  2. Dr. Serkan ADALIOĞLU

  3. Kış sertleşiyor, ulaşım ve enerjiye dikkat!
Dr. Serkan ADALIOĞLU

Dr. Serkan ADALIOĞLU

Enerji Günlüğü
Yazarın Tüm Yazıları >

Kış sertleşiyor, ulaşım ve enerjiye dikkat!

SERKAN ADALIOĞLU

Merhabalar...

Meteoroloji meraklısı bir mali müşavirim. Bu sıfatlara sahip birinin enerji haberleri sitesinde bize anlatacağı ne olabilir ki diyebilirsiniz. 

Enerjiyle meteoroloji arasında dolaylı falan değil, direkt bir bağ olduğunu söyleyelim. Bunu somutlaştırmak için geçtiğimiz haftalardaki elektrik kesintilerinin nedenini hatırlatmamız yeter sanırım. 

İzninizle başlıyoruz... 

Yurdumuz dün geceden itibaren Yunanistan üzerinden gelen yağışlı havanın etkisi altına girmeye başladı. 

Kıyı Ege ve Batı Akdeniz kıyılarıyla Çanakkale civarında başlayan yağışlar yağmur ve sağanak şeklinde etkili oluyor. Yağışlar Marmara, İç Ege, İç Anadolu'nun güney ve batısı, göller yöresi ile batı karadenizi de etkisi altına almaya başlayacak ve Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde iç Anadolu’nun batısında, İç Ege ve Göller yöresinde yükseklerde yer yer karla karışık yağmur ve kara dönüyor. 

Mevcut sisteme ek olarak bugün akşam saatlerinden itibaren yurdumuz Balkanlar üzerinden gelecek yeni bir soğuk ve yağışlı havanın etkisine girecek. Yağışlar öğleden sonra özellikle Kıyı Ege'de İzmir-Çanakkale arasında kuvvetli yağmur ve sağanak şeklinde yoğunlaşırken, Edirne ve Kırklareli civarında kara dönüşüyor. 

Sıcaklıklar bu yağışlarla birlikte 8-12 derece birden azalarak mevsim normallerinin 6-8 derece altına gerileyecek.

Yarın (6 Ocak 2016) akşam 21:00 den sonra kar yağışının İstanbul'un batısına, Çatalca, Silivri, Büyükçekmece bandına kadar ilerlemesini, ayrıca Çanakkale, Balıkesir çevrelerini de etkilemeye başlamasını bekliyoruz. İstanbul’da halen devam eden yağmurun (yer yer karla karışık yağmur) gece yarısından itibaren kara dönmesi de mümkün. 

Rüzgar ise bu akşam saatlerine doğru özellikle İstanbul Boğazı ile İğneada arasında kuzey karayelden fırtınaya dönecek. Bu durum deniz ulaşımını da olumsuz etkileyecek. Fırtına, Kuzey Ege ve Saroz Körfeziyle Güney Ege ve Batı Akdeniz’de de etkili oluyor, olacak. 

7 Ocak 2016 Cumartesi sabah saatlerinde kar yağışının tüm Marmara'yı etkisi altına almasını öngörüyorum. Sıcaklıklar İstanbul'da cumartesi günü sabah saatlerinde en yüksek 0 (sıfır) derece civarında olacak, öğleden sonra sıfırın altına düşecek. 

Soğuk hava girişi Cumartesi akşam saatlerinden sonra etkisini daha da artıracak. Buzlanma ve kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkileyebilir. Cumartesi gecesi yağışın yoğunluğunu da hesaba katarsak sıcaklığın en düşük -3 derece olmasını öngörüyorum.

Pazar günü sabah saatlerinde yağışın bölge bölge kesintiye uğraması söz konusu olabilir. Ancak öğleden sonra özellikle Anadolu Yakası ve Boğaz çevresinde karın şiddetini yeniden artırmasını ve sıcaklıkların gün içinde en yüksek -2 derece olmasını bekliyorum.

İSTANBUL’DA OKULLAR TATİL EDİLEBİLİR 

Pazar gecesi Pazartesi günü İstanbul il genelinde okulların tatil edildiği haberi Valilik tarafından duyurulacaktır. Gerek doğalgaz çevrim santrallerindeki elektrik üretim sıkıntısı gerekse de şebekelerin ve nakil hatlarının soğuk ve rüzgardan dolayı zarar görmesi olasılığından dolayı özellikle cumartesi akşam, pazar ve pazartesi günlerinde İstanbul genelinde bölgesel elektrik kesintileri de görülebilir. Vatandaşlarımızın bu konuda gereken tedbirleri almalarında yarar var. 

Zorunlu olmadıkça ve kış lastiği olmadıkça cumartesi gece, Pazar ve Pazartesi günleri trafiğe özel araçlarla çıkılmaması gerektiğini düşünüyorum. Pazartesi ve izleyen günler için daha geniş değerlendirmelerimizi de kısa süre içinde paylaşmaya çalışacağız. 

Serkan ADALIOĞLU - Enerji Günlüğü / 5 Ocak 2017

 

Önceki ve Sonraki Yazılar