1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Kocaeli’de lityum-iyon bataryalar geri dönüştürülecek

Kocaeli’de lityum-iyon bataryalar geri dönüştürülecek

Niocycle şirketi kendi geliştirdiği yöntem ile atık lityum-iyon bataryaları minimum malzeme kaybı ile geri dönüştürecek. 

Kocaeli’de lityum-iyon bataryalar geri dönüştürülecek

Enerji Günlüğü - Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde kurulacak tesiste atık lityum-iyon bataryalar geri dönüştürülerek yılda 360 ton materyal üretilecek.

Dünyada ilk defa yeniden şarj edilebilir Lithim-ion bataryaların geri dönüşümünü, çevreye duyarlı olma prensibiyle yapmayı amaçlayan Niocycle firması tarafından Kocaeli İli, Başiskele İlçesinde yaklaşık 2 bin m2‘lik kapalı alanda “Atık Pil Geri Kazanımı” konusunda faaliyet gösterilmesi planlanıyor. Projenin değeri yaklaşık 10 milyon lira olarak hesaplanıyor.

Tesiste günde 3 vardiya, günde 24 saat, ayda 25 gün, yılda 300 gün çalışılması planlanıyor. Firma bünyesinde 4 personel çalışacak. Tesiste gerçekleştirilecek geri dönüşüm prosesi kapsamında yılda 360 ton geri dönüştürülmüş materyalin üretilmesi planlanıyor. Geri dönüştürülmüş malzeme %5.5 Lityum, %6 Kobalt, %1.5 Mangan, %39 Grafit, %48 Nikel içerecek.

Geri kazanım yapılacak piller, bire bir mobilite, robotik ve otomotiv şirketleri ile anlaşarak temin edilecek. Atık pillerin temin edilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından lisans alınacak.

LİTYUM İYON BATARYALARA ODAKLANAN PROSES

Özel olarak lityum bataryalara odaklanarak geliştirilen NİOCYCLE prosesi ile minimum malzeme kaybı ön planda tutularak yapılan hassas fiziksel açma ve malzeme ayrıştırma sonrası, pil hücresi içindeki komponentleri tek tek ayırarak, öncelikle özel bir atmosferli bir fırın içerisinde belli bir sıcaklıkta organik bileşenler ayrılacak. Organik bileşenler ayrıldıktan sonra pilin anot ve katot aktif malzemeleri kazanılacak. Bundan sonra ağır metal ayrıştırmaya gerek kalmamakta. Bununla birlikte kimyasal iyileştirmedeki gereken adımlar teke düşürülmüş olup piyasada normalde inorganik asitler kullanırken, tesiste organik asitle aktif malzemeleri iyileştirip hammaddeler satışa hazırlamakta. 

Tesisin 2018 yılından beri üzerinde çalıştığı bu yeni prosesi Avrupa Patent Ofisi'nde ve Dünya Patent Ofisi'nde yayımlandı (EP4257710; WO2023194506) ve henüz ne ulusal ne de uluslararası piyasalarda benzeri bulunmuyor.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler