1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kolin`e göre Soma`da doğalgaz lobisi suçlu

Kolin`e göre Soma`da doğalgaz lobisi suçlu

Enerji Günlüğü - Kolin Grubu'nun patronu Naci Koloğlu, Manisa'nın Soma ilçesinde kurulacak termik santral için 6600 zeytin ağacının sökülmesine gösterilen...

Kolin`e göre Soma`da doğalgaz lobisi suçlu

Enerji Günlüğü - Kolin Grubu'nun patronu Naci Koloğlu, Manisa'nın Soma ilçesinde kurulacak termik santral için 6600 zeytin ağacının sökülmesine gösterilen tepkinin arkasında doğalgaz lobisinin olduğunu ileri sürdü.

Manisa'nın Soma İlçesi'nde kuracağı kömüre dayalı termik santrale yer açmak için 6600 zeytin ağacını kökleyen Kolin Şirketler Grubu'nun patronu Naci Koloğlu, ilk kez konuştu. Termik santral için 7 Kasım 2014 tarihinde Kolin'in kestiği zeytin ağaçlarıyla gündeme gelen Yırca köylüleri, Danıştay'ın santral için Bakanlar Kurulu'nca alınan acele kamulaştırma kararını iptal etmesiyle büyük bir sevinç yaşamıştı.

Ancak Danıştay kararının hemen arkasından Kolin Şirketler Grubu, daha önce açıkladığı ve bölgede 60 bin zeytin ağacı dikeceği taahhüdünü yerine getirmek için ilk adımı attı. 60 bin adet fidan dikimi projesi Soma yakınlarında düzenlenen törenle başlatıldı. Belediye'nin tahsis ettiği araziye zeytin fidanı dikimine başlanmasına ilişkin törene, TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı da olan Manisa Milletvekili Recai Berber de katıldı.

PATRONDAN İLK AÇIKLAMALAR

NACİ KOLOĞLU'NUN ENERJİ GÜNLÜĞÜ'NE YAPTIĞI AÇIKLAMANIN GÖRÜNTÜLÜ HABERİ 

Zeytin ağaçlarının kesilmesi ve ardından yaşananlarla ilgili bugüne kadar hiç açıklama yapmayan Kolin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu da, tören için geldiği Soma'da, konuya ilişkin ilk defa basına açıklamalarda bulundu. Naci Koloğlu, Danıştay kararını şöyle yorumladı:

"Zaten yürütmeyi durdurma kararı vardı. Biz de çalışmaları durdurmuştuk. Yasal süreç henüz devam ediyor. Üst aşamaları var. Acele kamulaştırma kararı iptal edildi ama buraya santral kurulmasıyla ilgili kamu yararı kararı yürürlükte."

Türkiye'de diğer tarım ürünleriyle ilgili herhangi bir özel yasa bulunmamasına rağmen, zeytinle ilgili özel bir yasa bulunduğunu ifade eden Naci Koloğlu, "İncirin, kayısının, fındığın yasası yok. Zeytinliklerle ilgili Türkiye'nin bir yasası var. Bunun gözden geçirilmesi lazım. Yasa içinde çelişkiler var. Burada hali hazırda çalışan 1950 tarihli santral var. Zeytin Yasası 1939'da çıkmış. Daha sonra santral yapıldıysa o ağaçlar neden dikilmiş? Önceden dikildiyse buraya neden santral yapılmış?" diye konuştu.

BİR ANDA HER ŞEY TERSİNE DÖNDÜ

Naci Koloğlu, 41 yıllık iş hayatında hiç bu derece karmaşık bir işle karşılaşmadığını söyledi ve ekledi: "Yaşım 69. Ben hala Türkiye'nin kendi kaynaklarıyla enerji üretiminden heyecanlanıyorum. Yoksa benim neme lazım... Bu yaştan sonra dgelip Soma'da kömürden enerji üreteyim."

"İzmir-İstanbul karayolunda yüzbinlerce ağaç kesildi kimsenin sesi çıkmadı" diyen koloğlu, Soma'daki santrallerle ilgili olarak bugüne kadar bölge sakinleriyle hiçbir problem yaşamadıklarını vurguladı. Ancak, süreç en başından planlandığı gibi, köylülerin de rızası doğrultusunda ilerlemesine bir anda herşeyin tersine döndüğünü ifade eden Koloğlu, böylesi bir gelişmeyi öngöremediklerini kaydetti.

"BUNUN ARKASINDA DOĞALGAZ LOBİSİ VAR"

Kolin Şirketler Grubu YK Başkanı Naci Koloğlu, Türkiye'de elektrik üretiminde ne doğalgazı, ne de ithal kömürü içine sindiremediğini vurguladı. Koloğlu, Soma'da kuracakları termik santrale karşı bölgede yaşanan gelişmelerin arkasında, Türkiye'nin yerli kömürden elektrik üretimini istemeyen doğalgaz lobisinin bulunduğunu da ileri sürdü.

YÖNETİCİLERİMİZ YETERLİ OLAMADI

Yaşanan gelişmelerin öngörülememesi ve sürecin iyi yönetilememesi nedeniyle şirket içinde bir görevden alma sürecinin işleyip işlemediği sorusu üzerine Koloğlu şu ifadeleri kullandı:

"Evet, görev verdiğimz arkadaşlar yeterli olamadılar. Ancak şu ana kadar yasal olmayan hiçbir işlem yok. Biz de sorguluyoruz. Bugüne kadar hiçbir şey yoktu. Ta ki Soma maden kazasına kadar... Bir araştırma sonrasında burada yatırıma karar vermiştik. Maden kazasından sonra bölgede bir hasasiyet oluştu. Aslında bizim proje, maden faciasından sonra bölge için bir alternatifti. Yer altı değil, yer üstü madenciliği olacaktı, bunu yeterince anlatamadık. Burada da kaza olacak algısı yerleşti."

ZEYTİNLER ACELEYLE Mİ KESİLDİ?

Naci Koloğlu, zeytin ağaçlarının hasat edilmeden sökülmesi ve acele edilip edilmediğine ilişkin sorular üzerine şu ifadeleri kullandı:

"Bizim verdiğimiz taahhütler vardı. 1 milyar dolarlık taahüdün altına girmişz. Bu yüzden iş programımızı sıkı tutmak zorundaydık. O ağaçları daha önce kesme hakkımız doğduğu halde, bir ay boyunca bazı ricaları bekledik. Daha fazla gecikmememiz geektiği için biz de kestik. İzmir İstanbul otoyolunda binlerce ağaç kesildi, niye hiç ses çıkmadı. Bence burada konu zeytin değil yerli kömürdür. Belli çevreler zeytini bahane etti. Her zaman ağaç kesiliyor ama burada bir anda bütün Türkiye ayağa kaldırıldı."

Bazı konuları anlatmakta yetersiz ve geç kaldıklarını ifade eden Naci Koloğlu, "Ama düzelteceğiz. Bazı engeller, bundan sonraki yatırımlarımızda karşımıza çıkmayacaktır. Arkadaşlarımızın da kendi içinde eksiklikleri var. İşten çıkarmalar ilk defa güvenlik görevlilerinde oldu. Projenin hafızası için bazı arkadaşlarımızla yollarımızı ayırmamız söz konusu değil" diye konuştu.

160 MİLYON DOLAR HARCANDI

Kolin Şirketler Grubu Enerji Grubu Başkanı Murat Zekeriya Aydın da şimdiye kadar proje için 160 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi. Buradaki yatırımın arkasında duracaklarını ifade eden Aydın şu değerlendirmelerde bulundu:

"Biz bu projeyi hayata geçirirken Rusya ve Almanya gibi, kömüre dayalı santrallerde öncü ülkeleri inceledik ve en son teknolojilerle üretim yapma kararı aldık. Mümkünse üç ay öncesine değil beş ay öncesine gider, zaaf olarak gördüğümüz iletişim eksikliğini ısrarlı bir şekilde yapıyor olduğumuzu görmek isterdim. Konu halloldu diye bakmayıp, rehavete kapılmamalıydık. Güvenlik görevlileri, kanun kendilerine izin verse de köylülere karşı böyle davranmamalıydılar. Kamu vicdanındaki algıyı, kanunla, mevzuatla izah edemeyiz. Ama biz bu santrali yapmaya kararlıyız. Bölgedeki sivil toplum kuruluşları da esnaf da, Soma halkı da bunu istiyor."

ZEYTİN SAVUNUCULARINA PROVAKATÖR SUÇLAMASI

AKP Manisa Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber de, bölgedeki santral projesiyle ilgili sıkıntıları değrelendirirken, Zeytin Kanunu'nda bazı düzenlemelere gidileceği mesajını verdi. Berber, "İstihdam için bugüne kadar hangi yasaları çıkarttıysak bundan sonra da onları çıkarmaya devam edeceğiz. Maden faciasını yaşayanlara tekrar iş bulmamız lazım. Burada termik santral kurulmalı. Provakatörler hep zeytin ağaçlarını bahane etti. Zeytin ağacını bahane ederek kimse olay çıkarmasın. Bunlara pabuç bırakmayacağız" dedi.

Mehmet KARA


HABERİN VIDEO VERSİYONUNU İZLEMEK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

Önceki ve Sonraki Haberler