1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kömür santrali projelerinde Türkiye ilk üçte

Kömür santrali projelerinde Türkiye ilk üçte

Türkiye, yaklaşık 11 bin MW'lık kömürlü termik santral proje stoku ile dünyada en fazla kömür santrali projesi olan üçüncü ülke konumunda.

Kömür santrali projelerinde Türkiye ilk üçte

Enerji Günlüğü - Türkiye, planlanan kömürlü termik santral kapasitesi bakımından Çin ve Hindistan'ın ardından dünyada üçüncü sırada yer alıyor. 

Global Energy Monitor tarafından her yıl kömürlü termik santrallerin bir değerlendirmesini sunan ‘‘Yükseliş ve Çöküş 2023: Kömürlü Termik Santrallerin Küresel Takibi’’raporunun dokuzuncusu bugün yayınlandı. Türkiye özelinde bir incelemenin de sunulduğu raporda, finansman bulunamaması ve yasal sıkıntılara rağmen Türkiye'nin tüm dünyada planlanan kömürlü termik santral kapasitesi bakımından, Çin ve Hindistan'ın ardından üçüncü sırada yer aldığı belirtiliyor. 

TÜRKİYE’NİN 11 BİN MW’LIK KÖMÜR SANTRALİ PROJESİ VAR

2022 itibarıyla, Türkiye’nin proje stokunda yaklaşık 11 GW'lık kömürlü termik santral projesinin yer aldığı belirtilen raporda, bu projelerin tamamının finansman bulmakta zorlandığına ya da bir dizi yasal aksaklıkla karşılaştığına dikkat çekildi. Bu durumu kanıtlayan gelişmelerden biri de proje stokundaki 11 GW kömürlü termik santral kapasitesine karşılık Enerji Bakanlığı’nın Ulusal Enerji Planı’nda 2035 yılına kadar 3,2 GW’lık yeni kömürlü termik santral kapasitesi öngörmesi.

“ULUSAL ENERJİ PLANI REVİZE EDİLMELİ”

Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Özlem Katısöz, mevcut proje stokunun büyüklüğüne rağmen, Türkiye'de bundan sonra yeni bir kömürlü termik santral açılmasının olası görünmediğini belirterek, “Şimdi, Ulusal Enerji Planı'nın daha iddialı bir enerji dönüşümü için net bir politik ortam yaratacak şekilde revizyonuna ihtiyacımız var” dedi.

2022’DE BİR KÖMÜR SANTRALİ DEVREYE ALINDI

Paris Anlaşması’nı onaylayan Türkiye’de 2022 yılında açılışı yapılan tek santral, 1,3 GW’lık kapasiteye sahip Adana’nın Yumurtalık İlçesi Sugözü sahilinde faaliyete geçen Çin finansmanlı Emba Hunutlu Kömür Santrali.  

İKLİM İÇİN KÖMÜR SANTRALLERİ DAHA HIZLI KAPATILMALI

Çin hariç hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde işletmede olan ve planlanan kömürlü termik santrallerin sayısının azaldığı kaydedilen raporda, işletmedeki kömürlü termik santrallerin ise yeterince hızlı bir şekilde kapatılmadığına dikkat çekiliyor. Rapor, iklim hedeflerine ulaşmak için kömürlü termik santrallerin daha hızlı kapatılması gerektiğinin altını çiziyor. 

Rapora göre, Paris İklim Anlaşması'nın hedeflerine uymak için yılda ortalama 117 GW'lık kömürlü santralin kapatılması gerekiyor, bu da geçen yıl kapanan (26 GW) kapasitenin dört buçuk katına denk geliyor. Ayrıca yeni kömürlü termik santrallerin yapımı da durdurulmalı. 

Önceki ve Sonraki Haberler