1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kömür santraline rağbet arttı, gazdan kaçış var

Kömür santraline rağbet arttı, gazdan kaçış var

Enerji Günlüğü - İthal ve yerli kömüre dayalı elektrik santrali lisans başvuruları artarken, doğalgaz sanrali başvuruları azaldı. Daha önce doğalgaz...

Kömür santraline rağbet arttı, gazdan kaçış var

Enerji Günlüğü - İthal ve yerli kömüre dayalı elektrik santrali lisans başvuruları artarken, doğalgaz sanrali başvuruları azaldı. Daha önce doğalgaz santrali lisansı alan yatırımcılardan bazıları bunu iptal yoluna gitti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Elektrik Dağıtıcıları Derneği'nin (ELDER) Afyonkarahisar'daki sektör toplantısı sırasında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Geçen yıl yeni teşvik yasasının yürürlüğe girmesiyle, doğalgazlı santrallerin teşvik kapsamından çıktığını hatırlatan Köktaş, "Dolaylı dolaysız avantajların toplamı yüzde 20 civarında dezavantaja dönüştü. Sisteme doğalgaz santrali yapmak isteyenlere yüzde 20-21 ek maliyet gelmiş oldu. Bu durum yatırımları bir miktar olumsuz etkiledi" dedi. Geçmişte doğalgaz santrallerine aşırı bir başvuru olduğunu da belirten Köktaş, başvuruların azalmasıyla ilgili olarak ise "Bu durumdan çok da şikayetçi olmadık açıkçası" diye konuştu.

KÖMÜR SANTRALİNE TALEP YÜKSELDİ

EPDK Başkanı Köktaş, doğalgaz santrallerine yönelik talep azalırken, ithal kömür santrali kurmak isteyenlerin arttığını, kömür santrallerinin stoklanabilen hammadde kullandığından büyük bir avantaj sunduğunu belirtti. Kömür de ithal ürün olmasına rağmen kaynak ve tedarikçi ülke çeşitlendirmesi sağladığı için bunu takdire şayan bulduklarını anlatan Köktaş, "Son dönemde yerli kömür santralleri için de başvurular çok arttı. Bize son dönemde inanılmaz başvuru var. Soma'dan, Trakya'dan, Ege havzasından birçok yerde başvurular geliyor. Yerli kömüre karşı inanılmaz bir yönelim var" dedi.

GÖNÜLLÜ LİSANS İPTALLERİ

Doğalgaz santralleriyle ilgili önemli bir trend değişikliği yaşandığını anlatan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, mevcut başvurulardan bazılarının geri çekildiğini açıkladı. Bazı yatırımcıların alınmış lisanslarını teminatlarını da almadan iptal ettirme yolunu tercih ettiğini de anlatan Köktaş, bunun ilave maliyetten değil, piyasadaki rekabetin artmasıyla, rekabet edemeyecek noktaya gelinmesi olduğunu vurguladı.  Halen çalışmakta olan birtakım doğalgaz santrallerinin de faaliyeti bırakma ve lisansı geri verme yolunda başvuruları bulunduğunu belirten Köktaş "Artık yüzde 61'lere varan verimlilikte santraller yapılıyor. Doğalgaz santrallerde verimlilik yükseldikçe, düşük verimliler devre dışı kalmış oluyor. Sonlandırma isteyen kesimler bunlar" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler