1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kömürden arındırılmış enerji sisteminin ekonomik faydaları açık ara önde

Kömürden arındırılmış enerji sisteminin ekonomik faydaları açık ara önde

Kömürün enerji sisteminden aşamalı olarak çıkarılmasının getireceği faydaların, maliyetlerinden daha fazla olduğu kaydedildi.

Kömürden arındırılmış enerji sisteminin ekonomik faydaları açık ara önde

Enerji Günlüğü - Kömürün enerji sisteminden aşamalı olarak çıkarılmasının getireceği faydaların, maliyetlerinden daha fazla olduğu kaydedildi.

Potsdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü (Potsdam Institute for Climate Impact Research, PIK) tarafından paylaşılan bir araştırma, kömürün enerji sisteminden aşamalı olarak çıkarılmasının getireceği faydaların, maliyetlerinden daha fazla olduğu sonucuna varıyor.

30 YILDA %1,5 NET TASARRUF ETKİSİ

PIK enerji araştırma grubunun başında bulunan ve Berlin Teknik Üniversitesi'nde Küresel Enerji Sistemleri Analizi Profesörü olarak görev yapan Gunnar Luderer, ‘Kömürü devre dışı bırakmanın sağlık maliyetlerindeki azalma ve ekosistem hizmetlerinde oluşturduğu olumlu katkı, kömürden çıkışın direk ekonomik maliyetinin üzerinde. Bu katkı, 2050 yılına gelindiğinde küresel ekonomide yaklaşık yüzde 1,5'lik net tasarruf etkisi (kişi başına 370 dolar) anlamına geliyor. Bu etkiyi orta vadede görmeye başlıyoruz. Özellikle, Hindistan ve Çin bu avantajların çoğunu 2030 yılına kadar görebilirler’ diyor.

ÇİN VE HİNDİSTAN ÖNE ÇIKIYOR

Çin ve Hindistan, nüfus yoğunluğunun yüksek olması, Hindistan'daki nüfus artışı ve Çin'de artan yaşlı nüfusun yanı sıra, kömüre dayalı ekonomileri ve hava kirliliği sorunları nedeniyle kömürün deve dışı bırakılmasında öne çıkan ülkelerin başında geliyor. Kömürün devre dışı bırakılması, bu ülkelerde insanların günlük yaşamlarında olumlu etkileri kısa vadede hissedebilmelerini sağlıyor. Sebastian Rauner ‘Bu durumun oldukça önemli politik sonuçları bulunuyor. Hindistan veya Çin’deki bir mega kentin vatandaşları için hava kalitesi ya da buradaki çiftçiler için ekosistem bütünlüğü büyük önem taşıyor. Dolayısıyla bu coğrafyalarda harekete geçilmesi, yerel ölçekte hemen etki yaratabilir. Yani karar vericilerin, hem kömürü devre dışı bırakmanın kamuoyunda olumlu karşılanacağını, hem de komşu ülkelerin gerçekleştirmediği durumda dahi ekonomiye olumlu etkisi bulunduğunu göz önünde bulundurmaları gerekiyor,’ diyor.

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler