1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kömürün kaderi Çin ve Hindistan’ın elinde

Kömürün kaderi Çin ve Hindistan’ın elinde

Dünyanın pek çok ülkesinde kömürle çalışan termik santraller birer birer kapansa da Çin ve Hindistan enerjisinin büyük bölümünü hala bu kaynaktan üretiyor. Tüketim düşüşe geçse de kömürden tamamen çıkış kısa ve orta vadede mümkün görünmüyor.

Kömürün kaderi Çin ve Hindistan’ın elinde

Enerji Günlüğü - DÜNYA Gazetesi Enerji Editörü ve Enerji Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni Mehmet KARA ile Enerji Günlüğü Yazarları Dr. Nejat TAMZOK ve Haluk DİRESKENELİ, dünyada ve Türkiye’de kömürün geleceğini konuştu. 

Yaklaşık 200 yıl önce sanayi devrimiyle kullanımı yoğunlaşan kömürün yerini yavaş yavaş yenilenebilir enerji kaynaklarının alacağına işaret eden Dr. Nejat Tamzok, finans dünyasının da bu dönüşüme destek olarak hızlandırdığını belirtti. 

ASYA - PASİFİK ‘KÖMÜRE DEVAM’ DİYOR

Avrupa ve Amerika kıtasında dönüşüm hızla devam ederken, başta kömürün en büyük tüketicisi Çin olmak üzere Asya - Pasifik’in daha geriden geldiğini ifade eden Tamzok, kömürün ömrünün sonuna yaklaştığını ancak ne kadar süre kaldığını Çin ve Hindistan’ın artan kullanımları nedeniyle kestirmenin zor olduğunu söyledi.

Tamzok, 2013’te kullanımın tepe noktasını gördüğünü, ancak kullanımın tamamen sona ermesinin 2050’leri bulabileceğini kaydetti. 

Dr. Nejat Tamzok, gelecekte kullanılacak enerji karmasıyla ilgili pek çok teori bulunsa da belirsizliklerin hala devam ettiğini söyledi. 

 

YANGINLAR ÜRETİMİ KESİNTİYE UĞRATIR

İzleyicilerden gelen ‘yangınların termik santrallere zarar verip vermeyeceği’ yönündeki bir soruyu da yanıtlayan Tamzok, bu santrallerin kömür kaynakları yakınına kurulduğunu, yangın durumunda sevkiyat duracağı için bu santrallerde elektrik üretiminin kesintiye uğrayacağını belirtti.

Dr. Nejat Türkiye’deki termik santrallerin çok küçük bir bölümünün yerli kömüre dayandığını, büyük kısmının ithal kömürle çalıştığını ifade etti. Yerli sermayenin yeni termik santral yatırımlarına mesafeli durduğuna dikkat çeken Tamzok, özelleştirilen santrallere çok fazla sermaye ayrıldığını, bunun yerine yeni rezervler üzerine yeni santraller kurmanın daha mantıklı olacağını bildirdi. Tamzok, ihale süreci devam eden yerli termik santrallerin ise yatırımcı bulmakta başarısız kaldığına işaret etti. 

DIŞA BAĞIMLILIĞIN ÇÖZÜMÜ, YEŞİL ENERJİ VE AZ TÜKETİM

Türkiye’nin güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklar açısından şanslı bir ülke olduğuna dikkat çeken Tamzok, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için bu sektörlere yatırım yapmanın doğru olacağını, ancak sanayinin de daha az enerji kullanan alanlara kaymasının tüketimi azaltarak faturayı düşürebileceğini belirtti. Tamzok, enerjide dışa bağımlılığı azaltmanın yolunun verimlilik, teknoloji ve inovasyondan geçtiğine işaret etti.

Mehmet DAYIOĞLU - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler