1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kontrolmatik Çinli Chint Electric’ten teknoloji transferi yapacak

Kontrolmatik Çinli Chint Electric’ten teknoloji transferi yapacak

Kontrolmatik, Chint Electric ile GIS teknolojisi transferi ve Türkiye’de üretimi için sözleşme yaptı. Polatlı’da bu amaçla yeni bir tesis kurulacak.

Kontrolmatik Çinli Chint Electric’ten teknoloji transferi yapacak

Enerji Günlüğü - Kontrolmatik, Chint Electric ile GIS teknolojisinin transferi ve Türkiye’de üretimi için sözleşme imzaladı. Şirket Ankara Polatlı’da bu amaçla yeni bir tesis kuracak. 

Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik AŞ [KONTR], Chint Electric Co. Ltd. ile teknoloji transferi ve lisans anlaşması imzaladı. Sözleşme 245kV yüksek gerilim gaz izoleli şalt ekipmanı ürün teknolojisinin, Türkiye'de seri üretilmesi; ürüne ve tesisin kurulumuna yönelik mühendislik ve üretim konularını kapsıyor. İki şirket ayrıca Chint Electric’in ürün portföyündeki diğer şalt ve elektrifikasyon ekipmanlarının Kontrolmatik markası ile üretilebilmesine yönelik stratejik partnerlik konusunda bir iyi niyet anlaşması da imzaladı. 

Şirket bu sözleşmeyle beraber, Ankara’nın Polatlı ilçesinde Kontrolmatik markası ile yüksek gerilim gaz izoleli şalt ekipmanları (GIS) üretimi yapmak için seri üretim tesisi kuracak. 

Kontrolmatik’ten yapılan açıklamada, yeni yatırımın 2 faz olarak planlandığı ve toplam 30.000.000 dolara mal olacağı bildirildi. 

TESİS İTHAL İKAMESİ  YAPACAK

Şirket, tesiste üretilecek olan ürün gamı için 1,5 yıldır ArGe, mühendislik ve prototip çalışmaları yürütüyordu. Açıklamada, söz konusu ArGe ve prototip çalışmaları için yaklaşık 5.000.000 dolar harcama yapıldığı; ayrıca prototiplerin uluslararası düzeyde sertifikasyonu için akredite test kuruluşlarına gönderildiği kaydedildi. Testlerin Ocak 2024’te tamamlanması ve seri üretimin 2024 yılının ikinci çeyreğinde başlaması bekleniyor. 

Kontrolmatik’in yeni yatırımıyla üretilecek ürün gamı, bu gerilim seviyesinde Türkiye ve yakın coğrafyada yer alan ilk tesis olacak. Tesisin hem ithal ikamesi hem de ihracat girdisi açısından ülke ekonomisine katkıda bulunması bekleniyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler