1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Konya Ilgın Elektrik’in maden ruhsatı 10 yıl uzatıldı

Konya Ilgın Elektrik’in maden ruhsatı 10 yıl uzatıldı

Konya Ilgın Elektrik, TKİ’ye ait olan kömür sahasını 10 yıl daha işletebilmesine ilişkin maden ruhsatını aldı.

Konya Ilgın Elektrik’in maden ruhsatı 10 yıl uzatıldı

Enerji Günlüğü - Konya Ilgın Elektrik’in rödovans karşılığı işletmekte olduğu kömür sahasının maden ruhsatının 10 yıl daha uzatılması için TKİ ile protokol imzalandı.

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ’nin bağlı ortaklığı Konya Ilgın Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ'nin halen rödovans karşılığı işletmekte olduğu ve hukuku Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü'nde (TKİ) bulunan kömür sahasının ruhsatını Konya Ilgın devraldı.

Konya’nın Ilgın ilçesinde bulunan kömür sahasına ilişkin imzalanan protokole göre Konya Ilgın Elektrik, rödovans sözleşmesindeki geçerlilik süresi olan 9 Nisan 2032 tarihine kadar olan işletme hakkını devraldı. İşletme hakkı süresi, ruhsat alanında rezerv kalması ve tarafların anlaşması halinde uzatılabilecek.

Konya Ilgın'ın ilgili sahada gerçekleştirdiği kömür üretimi için TKİ'ye ödemekte olduğu rödovans bedelinde ve yıllık asgari 300.000 ton olan asgari üretim taahhüdünde değişiklik yapılmadı. Ayrıca şirket ruhsatın devir işlemi için ilave bir bedel ödenmeyecek.

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ndeki ruhsat devir sürecinin tamamlanmadığı bildirildi.

RÖDOVANS NEDİR?

Uygulamada maden kirası sözleşmesi olarak geçen rödovans sözleşmesi, maden ruhsat sahalarının tamamı ya da bir kısmının üçüncü bir kişiye devrini düzenliyor. Rödovans maden ruhsat sahalarının işletme hakkının özünü asıl şirkette bırakırken, rödovansçıya yalnızca geçici süre için işletme hakkı veriyor. Rödovansçı, ruhsat sahibine yaptığı üretim için taahhüt edilen miktar kadar ödeme yapıyor.

Ayrıca 3213 sayılı Maden Kanunu’na göre, kamu kurum ve kuruluşları rödovans sözleşmesi sona erene kadar, rödovans sözleşmesini yaptığı kişiye işletme hakkını devredebilir ve rödovansçı adına ruhsat düzenleyebilir.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler