1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Koronavirüs enerji sektörünü nasıl etkiliyor?

Koronavirüs enerji sektörünü nasıl etkiliyor?

Koronavirüs salgını, petrol ve LNG talebinin ve dolayısıyla fiyatların düşmesine, yenilenebilir enerji, özellikle de güneş enerjisi ekipmanı üretiminin yavaşlamasına ve bazı elektrikli araç üreticilerinin üretimi durdurmalarına neden oldu.

Koronavirüs enerji sektörünü nasıl etkiliyor?

Enerji Günlüğü - Koronavirüs salgını, petrol ve LNG talebinin ve dolayısıyla fiyatların düşmesine, yenilenebilir enerji, özellikle de güneş enerjisi ekipmanı üretiminin yavaşlamasına ve bazı elektrikli araç üreticilerinin üretimi durdurmalarına neden oldu.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve petrol ve doğalgazın en büyük tüketicisi olarak Çin’de ortaya çıkan ölümcül koronavirüs, küresel enerji piyasasını olumsuz yönde etkiliyor. Çin’de üretimdeki yavaşlama ve ulaşım darboğazları enerji sektörü ile ilgili endişeleri arttırıyor. Çin’de koronavirüs vakasının ilk çıkışından bu yana, petrol talebi ve fiyatları düştü, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) sevkiyatı aksadı, güneş enerjisi ekipmanı üretimi yavaşladı ve elektrikli araç üreticileri bazı fabrikalarında üretimi durdurdu. 

Çin çıkışlı virüs Çin’de şu ana kadar 800 insanın ölümüne yol açarken, 25 farklı ülkede virüs vakasına rastlandı. IHS Markit raporuna göre, virüs 2003 yılındaki SARS virüsünden çok daha etkili olacak ve Çin ve dünya ekonomilerini olumsuz etkileyecek. 

Koronavirüs, şimdiye kadar petrol ve doğalgaz, yenilenebilir enerji ve elektrikli araç sektörlerini etkiledi. 

GÜNEŞ EKİPMAN TEDARİĞİNDE SIKINTI ARTABİLİR

Analistler şimdiye kadar rüzgar türbini ve güneş paneli ekipmanlarının tedarikinde önemli bir sorun yaşanmadığını, ancak  fabrika kapanışları ve karantinalar devam ederse bunun değişebileceğine dikkat çekiyor. Özellikle tedarikte Çin’e derinden bağımlı olan güneş sektörü için bunun daha belirgin olacağını ve rüzgarda tedarik çeşitliliğinin daha fazla olması nedeniyle etkisinin daha az görüleceğini ifade ediyorlar. Güneş paneli ekipmanlarından wafer ve camlarda şimdiden tedarik sıkıntısı yaşanmaya başlandığı ve yakın zamanda stokların da azalmasıyla fiyatların yükselebileceği kaydediliyor.

TESLA DİĞER EV ŞİRKETLERİNDEN DAHA ÇOK ETKİLENDİ

ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla, koronavirüsten diğer elektrikli araç üreticilerine göre daha fazla etkilendi. Tesla, yeni Çin fabrikasının ve Çin’deki tüm mağazalarının kısa bir süre için kapanacağını ve  Model 3’ün Şubat teslimatlarının gecikeceğini açıkladı.

Toyota ve Renault, Hubei eyaleti tesislerinde üretimin yeniden başlamasını geçen hafta başına kadar erteledi. Koreli otomobil üreticileri Hyundai Motor Co. ve Kia Motors Corp., Çin'den kritik parçalar gelmediği için Güney Kore'deki fabrikalarında operasyonları askıya aldı. 

PETROL LNG FİYATLARI DAHA DA DÜŞEBİLİR

IHS Markit, koronavirüs etkisiyle ülke içi arz ve talep dengesini sağlamak için Çin'in önümüzdeki dört ay boyunca petrol ithalatını günde 900.000 varil kadar azaltacağını öngörüyor. Bu durumun da 2020 için öngörülen günde 700 bin varil arz fazlasını çok daha yukarılara çekeceği kaydediliyor.

Koronavirüs nedeniyle ulaşımda yaşanan yavaşlama nedeniyle dünyanın en büyük ikinci petrol tüketen ülkesi Çin’in petrol talebi sert bir şekilde düştü. Bu da petrol fiyatlarının düşmesine neden oldu.

Virüs salgını, Çin’in en büyük denizüstü (offshore) petrol ve gaz üreticisi China National Offshore Oil Corp. (CNOOC) gibi bazı Çinli şirketlerin, bir dizi öngörülemeyen faktörün mevcut sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmelerini engelleyeceği endişesiyle mücbir sebep ilan etmesine neden oldu. CNOOC, bazı LNG kargolarını virüsün olumsuz etkilerinden dolayı kabul etmeyi reddetti. LNG ithalatında sipariş iptalleri ABDli LNG ihracatçılarını olumsuz etkiliyor. Çin’deki LNG talebindeki düşüşün fiyatları daha da aşağılara çekebileceği ve bunun da LNG ihracatçılarının üzerinde mevcut sözleşmelerdeki koşulları yeniden gözden geçirme yönünde bir baskı oluşturacağı ifade ediliyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler