1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Koruma Klor Derince tesisinde kojenerasyon kapasitesini arttıracak

Koruma Klor Derince tesisinde kojenerasyon kapasitesini arttıracak

Koruma Klor Alkali, Kocaeli’nin Derince ilçesinde bulunan kimyasal madde üretim tesisinin ısı ve elektrik ihtiyacı için kojenerasyon tesisi kapasitesini 6,7 MW arttıracak.

Koruma Klor Derince tesisinde kojenerasyon kapasitesini arttıracak

Enerji Günlüğü - Koruma Klor Alkali, Kocaeli’nin Derince ilçesinde bulunan kimyasal madde üretim tesisinin ısı ve elektrik ihtiyacı için kojenerasyon tesisi kapasitesini 6,7 MW arttıracak.

Kocaeli İli, Derince İlçesi, Deniz Mahallesi’nde Koruma Klor Alkali San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen kimyasal madde üretim tesisinde kapasite artışı ve kojenerasyon tesisi ilavesi planlanıyor.

74 milyon lira değerindeki proje kapsamında mevcut durumda tesiste üretimi gerçekleştirilen hidroklorik asit, klor, kostik, sodyum hipoklorit ve demir 3 klorür üretimlerinde piyasadan gelen talebin karşılanması adına kapasite artışı yapılacak. Ayrıca mevcut durumda elektrik üretim gücü 34,55 MWt /13,396 MWe olan kojenerasyon tesisine her biri 8,65 MWt/3,349 MWe kapasiteye sahip 2 adet kojenerasyon gaz motoru eklenecek.

Kojenerasyon tesisinde üretilecek olan elektrik ve ısı tamamen tesis içerisindeki ünitelerde kullanılacak. Kojenerasyon tesisi gaz motoru prensibiyle çalışacak. 

KOJENERASYON NEDİR?

Kojenerasyon, enerjinin hem elektrik hem de ısı formlarında aynı sistemden beraberce üretilmesidir. Bu birliktelik, iki enerji formunun da tek tek kendi başlarına ayrı yerlerde üretilmesinden daha ekonomik neticeler oluşturmaktadır. Basit çevrimde çalışan, yani sadece elektrik üreten bir gaz türbini ya da motoru kullandığı enerjinin % 30-40 kadarını elektriğe çevirebilir. Bu sistemin kojenerasyon şeklinde kullanılması halinde sistemden dışarıya atılacak olan ısı enerjisinin büyük bir bölümü de kullanılabilir enerjiye dönüştürülerek toplam enerji girişinin % 70-90 arasında değerlendirilmesi sağlanabilir. Bu tekniğe “birleşik ısı-güç sistemleri” ya da kısaca “kojenerasyon” denir. 

Enerji Günlüğü

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler