1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Koruma Klor Hatay tesisinde kojenerasyon kapasitesini arttıracak

Koruma Klor Hatay tesisinde kojenerasyon kapasitesini arttıracak

Koruma Klor Alkali, Hatay’da bulunan kimyasal madde üretim tesisinin ısı ve elektrik ihtiyacı için kojenerasyon tesisi kapasitesini 11,7 MW arttıracak.

Koruma Klor Hatay tesisinde kojenerasyon kapasitesini arttıracak

Enerji Günlüğü - Koruma Klor Alkali, Hatay’da bulunan kimyasal madde üretim tesisinin ısı ve elektrik ihtiyacı için kojenerasyon tesisi kapasitesini 11,7 MW arttıracak.

Hatay İli, Kırıkhan İlçesinde Koruma Klor Alkali San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen kimyasal madde üretim tesisininde ısı ve elektrik üreten 9,73 MW kapasiteli kojenerasyon tesisinin kapasitesinin arttırılması planlanıyor.

75 milyon lira değerindeki proje kapsamında mevcut durumda klor, kostik, hidrojen, hidroklorik asit, sodyum hipoklorit, demir 3 klorür, kalsiyum klorür, sodyum silikat, alümiyum klorahidrat ve polialüminyum klorür üretimi yapılan tesisin elektrik ihtiyacı için kurulu olan kojenerasyon tesisinin kapasitesinin kapasitesi 9.73 MWe’den 21,5 MWe çıkartılacak. Kojenerasyon tesisinde gaz motorlarının tam kapasite çalışması durumunda toplam 39.528.180 m3 /yıl doğalgaz kullanılacağı öngörülüyor. Kapasite artışıyla birlikte elektrik üretimi 72.360 kilawatt/saatten 159.192 kilawatt/saate çıkacak. Böylece üretimde ihtiyaç duyulan ısı ve elektriğin büyük bir bölümü karşılanabilecek.

Kojenerasyon, doğalgaz, biyokütle veya biyogaz gibi bir kaynaktan hem ısı hem de elektrik üretiminin yapılmasıdır. Bu sistem yüksek verimde çalışarak, elektrik ve ısıyı eşzamanlı olarak üretir. Sadece elektrik üreten standart bir termik santralin verimi %30-%40 civarındayken, kojenerasyon sistemine sahip termik santrallerin verimi %70-%90 civarıdır. 

Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler