1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kosova ve Arnavutluk, ortak enerji pazarı oluşturuyor

Kosova ve Arnavutluk, ortak enerji pazarı oluşturuyor

Enerji Günlüğü - Komşu iki Balkan ülkesi Arnavutluk ve Kosova ortak enerji piyasası oluşturacaklar ve elektrik santralleri kuracaklar. Kosova Ekonomik...

Kosova ve Arnavutluk, ortak enerji pazarı oluşturuyor

Enerji Günlüğü - Komşu iki Balkan ülkesi Arnavutluk ve Kosova ortak enerji piyasası oluşturacaklar ve elektrik santralleri kuracaklar. 

Kosova Ekonomik Kalkınma Bakanı Blerand Stavileci ve Arnavutluk Enerji ve Sanayi Bakanı Damian Gjiknuri iki ülke arasında ortak elektrik enerjisi pazarının oluşturulmasına ilişkin bir protokol imzaladılar. 

Anlaşmada ortak enerji pazarından  iki ülkenin de çıkarı olduğu belirtildi. Arnavutluk'un suları ile Kosova'da bolca bulunan linyitten üretilecek elektrik ile iki ülke elektrik üretim kapasitelerini arttırmayı ve yaşadıkları elektrik sıkıntısını aşmayı planlıyor. 

ARNAVUTLUK ENERJİ BORSASI KURUYOR

Arnavutluk Enerji ve Sanayi Bakanı Damian Gjiknuri, Arnavutluk'un bir elektrik borsası kurmakta olduğunu ve elektriğin burada gün sonrası piyasa çerçevesinde Kosova ve diğer komşu ülkelerle ticaretinin yapılabileceğini ifade etti. 

İki ülke ayrıca tek bir ticaret sahası oluşturma, iletim kapasitesini optimize etmek için çalışma ve lokal inisiyatifler veya uluslararası bankalardan finans sağlayarak ya da kendi öz sermayeleri ile elektrik üretim santralleri kurmak için ortak bir kaynak havuzu oluşturmak konularında da anlaşmaya vardılar.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler