1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Kriz temiz ve güvenli enerjiye geçişi hızlandırabilir

Kriz temiz ve güvenli enerjiye geçişi hızlandırabilir

IEA Başkanı Fatih Birol, Financial Times gazetesine yazdığı makalede enerji kriziyle ilgili bazı yanlış söylentileri düzeltirken, krizin enerjide dönüşüme olumlu etki yapabileceğine işaret etti.   

Kriz temiz ve güvenli enerjiye geçişi hızlandırabilir

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı IEA Başkanı Fatih Birol, Financial Times gazetesi için kaleme aldığı ‘Küresel enerji kriziyle ilgili 3 mit’ başlıklı makalesinde bazı yanlış bilinen gerçekleri anlattı. 

Mevcut durumla ilgili yanlış, hatta bazı durumlarda tehlikeli söylentiler duyduğunu ifade eden Birol, doğruları yanlışlardan ayırmanın çok önemli olduğuna işaret etti. 

İlk olarak Rusya’nın bu enerji savaşını kazandığı yönündeki söylentinin yanlış olduğunu kaydeden Birol, Moskova’nın kısa vadede kazanımları olsa da önümüzdeki yılları kapsayan uzun vadede önemli olan kendisine duyulan güveni, en büyük pazarlarını ve stratejik ortaklarını  kaybettiğini yazdı. Uluslararası enerji sisteminde Rusya’nın yerinin olumsuz yönde temelden değiştiğini kaydeden Fatih Birol, “Rusya ambargolar nedeniyle ileriye dönük karmaşık petrol ve LNG üretimlerini artırma planlarını rafa kaldırmak zorunda. Ambargolar nedeniyle batının kaynaklarına ve teknolojisine erişiminin engellenmesi planlarını gerçekleştirmesi karşısında büyük risk oluşturuyor” dedi. 

İKİNCİ YANLIŞ

İkinci yanlış söylentinin “Bugünkü kriz temiz enerji krizi” şeklinde olduğuna işaret eden IEA Başkanı, tam tersine liderlerinin tamamının “Keşke rüzgar, güneş gibi temiz enerji kaynaklarına daha çok yatırım yapsaydık” dediklerini aktardı. Fatih Birol, bu söylentinin bilerek veya bilmeyerek dikkati krizin gerçek suçluları olan doğalgaz tedariğindeki sıkıntı ve Rusya’dan başka yere çektiğini ifade etti. 

KRİZ HEDEFLERİ BOZMADI

Son söylentinin ise kriz nedeniyle iklim krizi hedeflerinden uzaklaşıldığı yönünde olduğunu belirten Fatih Birol, krizi köklü ve hızlı bir değişim için çok önemli bir fırsat olarak gördüğünü kaydetti. “Avrupa ve ABD yenilenebilir ve daha verimli enerji kaynakları için, elektrikli araçlara geçiş, hidrojen gibi temiz kaynaklar için devasa kaynaklar aktarıyor. Japonya karbon salımını azaltacak yeni nükleer santraller inşa etmeye hazırlanıyor” ifadelerini kullanan Birol, Çin ve Hindistan’ın da kendi önlemlerini almaya başladığını, tüm bunların gelecek için iyimser olmayı teşvik ettiğini anlattı. 

"KIŞIN SONU BAHARDIR"

Önümüzdeki kışın zorlu geçeceğini ancak kışın ardından baharın geleceğini yazan IEA Başkanı, “1970’lerdeki petrol krizi enerji verimliliği, nükleer enerji, güneş ve rüzgar alanlarında çok büyük ilerlemelerin önünü açtı. Bugünkü kriz de benzer bir etki yaratıp, gelecekte daha temiz ve daha güvenli enerjiye hızlı ulaşmamızın yolunu açabilir” diye yazdı.

Önceki ve Sonraki Haberler