1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kumbaroğlu: Leviathan gazını Türkiye üzerinden taşıma çalışmaları hızlanabilir

Kumbaroğlu: Leviathan gazını Türkiye üzerinden taşıma çalışmaları hızlanabilir

Enerji Günlüğü - Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Afrodit sahası gazı için İsrail’i dışlayan Güney Kıbrıs-Mısır...

Kumbaroğlu: Leviathan gazını Türkiye üzerinden taşıma çalışmaları hızlanabilir

Enerji Günlüğü - Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Afrodit sahası gazı için İsrail’i dışlayan Güney Kıbrıs-Mısır anlaşmasının Akdeniz’de dengeleri Türkiye lehine çevirebileceğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve üst düzey danışmanı Jared Kushner’ın Ankara’ya gelmesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, bu ziyaretin Türkiye-İsrail ilişkileri açısından da yeni bir dönemi beraberinde getirebileceğini kaydetti. Kumbaroğlu, “Kushner ve ailesi, İsrail Başbakanı Netanyahu ile oldukça yakın ilişkilere sahip. Kushner’in çantasında Filistin devletinin kurulmasına yönelik açılım bulunması Ortadoğu’da barış sürecine çok önemli bir katkı getirmekle kalmayacak. Bu süreç aynı zamanda Türkiye ve İsrail’in stratejik ortaklığına güç verecek ve Leviathan sahasından Türkiye’ye uzanacak boru hattının inşasını gündeme getirecek. Leviathan-Türkiye boru hattı Doğu Akdeniz için barışın da güvencesi olur, Akdeniz’de Türkiye-ABD-İsrail stratejik işbirliğini kalıcı kılar” dedi.

İSRAİL’İN DIŞLANMASI TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ HIZLANDIRABİLİR

“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Afrodit sahasından çıkan gazı Mısır’daki sıvılaştırma tesislerine taşıyacak bir boru hattı inşası için Mısır’la Eylül ayında vardığı anlaşmayı iki hafta önce Meclis’ten geçirdi” diyen Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

“Bir kısmı İsrail münhasır ekonomik bölgesi içinde bulunan Afrodit sahası gazı için İsrail’i dışlayan Güney Kıbrıs-Mısır anlaşmasının Akdeniz’de dengeleri Türkiye lehine çevirebilir. Afrodit sahasındaki gazın Mısır’a taşınarak burada sıvılaştırılıp tankerlerle Avrupa’ya taşınma planı her şeyden önce İsrail’in Leviathan sahasından doğrudan Yunanistan’a ulaşacak açık deniz boru hattı projesine bir darbe. Afrodit gazının Mısır’a götürülmesi bu projenin bir başka bahara kaldığının göstergesi” diyen Kumbaroğlu, “Bu durum Leviathan gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasına yönelik çalışmalara ivme kazandıracak bir gelişme.”

 
Önceki ve Sonraki Haberler