1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Küresel fosil yakıt üretimi 1,5 derece hedefini zora sokuyor

Küresel fosil yakıt üretimi 1,5 derece hedefini zora sokuyor

Küresel kömür üretiminin 2030 yılına kadar, küresel petrol ve gaz üretiminin ise en az 2050 yılına kadar artacağı belirtiliyor.

Küresel fosil yakıt üretimi 1,5 derece hedefini zora sokuyor

Enerji Günlüğü - Hükümetlerin 2030 yılında ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırmak için gerekenden yaklaşık %110 daha fazla fosil yakıt üretmeyi planladığı kaydedildi. 

Stockholm Çevre Enstitüsü (SEI), Climate Analytics, E3G, Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü (IISD) ve BM Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan Üretim Açığı Raporu (Production Gap Report), dünyanın 2030 yılına kadar ısınmanın 1,5°C ile sınırlandırılmasıyla tutarlı olandan %110, 2°C ile tutarlı olandan ise %69 daha fazla fosil yakıt üretme yolunda ilerlediğini gösteriyor.

Bu durum, 151 ulusal hükümetin net sıfır emisyona ulaşma taahhüdüne ve küresel kömür, petrol ve gaz talebinin yeni politikalar olmasa bile bu on yılda zirve yapacağını gösteren son tahminlere rağmen gerçekleşiyor. Hükümet planları bir araya getirildiğinde, küresel kömür üretiminin 2030 yılına kadar, küresel petrol ve gaz üretiminin ise en az 2050 yılına kadar artmasına yol açacak ve zaman içinde fosil yakıt üretim açığının giderek genişlemesine neden olacak.

Raporun ana bulguları şunlar:

 - Karbon yakalama ve depolama ile karbondioksit giderimine ilişkin riskler ve belirsizlikler göz önünde bulundurulduğunda, ülkeler 2040 yılına kadar kömür üretiminin ve kullanımının neredeyse tamamen sonlandırılmasını ve 2050 yılına kadar petrol ve gaz üretiminin ve kullanımının 2020 seviyelerine göre en az dörtte üç oranında azaltılmasını hedeflemelidir.

- Öne çıkan 20 ülkeden 17'si net sıfır emisyona ulaşma taahhüdünde bulunmuş ve birçoğu fosil yakıt üretim faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonları azaltmak için girişimler başlatmış olsa da, hiçbiri ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırmaya uygun olarak kömür, petrol ve gaz üretimini azaltmayı taahhüt etmedi.

- Fosil yakıtlardan uzaklaşma kapasitesi daha yüksek olan hükümetler daha iddialı azaltımları hedeflemeli ve sınırlı kaynaklara sahip ülkelerdeki geçiş süreçlerinin desteklenmesine yardımcı olmalıdır. 

Önceki ve Sonraki Haberler