1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Küresel İklim Eylem Zirvesi başladı

Küresel İklim Eylem Zirvesi başladı

Enerji Günlüğü - Küresel İklim Eylem Zirvesi, iklim değişikliğine karşı mücadeleyi yeni bir seviyeye taşımak amacıyla dün akşam saatlerinde ABD’nin...

Küresel İklim Eylem Zirvesi başladı

Enerji Günlüğü - Küresel İklim Eylem Zirvesi, iklim değişikliğine karşı mücadeleyi yeni bir seviyeye taşımak amacıyla dün akşam saatlerinde ABD’nin San Francisco kentinde başladı.

Dünyanın dört bir yanından eyalet başkanları, belediyeler, iş dünyası liderleri San Fransisco’da Küresel İklim Eylem Zirvesi (GCAS) için bir araya geliyor. Liderler, Aralık ayında yapılacak ve Paris Anlaşması’nın uygulanması için kritik öneme sahip olan COP24 toplantısı öncesi iklim değişikliğine karşı mücadeleyi yeni bir seviyeye taşımak amacıyla toplanıyor. Zirve, 12 Eylül 2018 Türkiye saati ile 18:00’da başladı.

4 bini aşkın üst düzey katılımcı ile 25 oturum ve 400 yan etkinliğin yapılacağı zirvede, 500’den fazla somut sera gazı emisyonu azaltım hedefi açıklanması bekleniyor.

Zirve, somut iklim eylemlerinin, küresel mücadeleye yarattığı fiili etkilerini gözler önüne serecek. Ayrıca Zirve’de geçtiğimiz hafta Bangkok’ta iklim müzakereleri yapan ülkelere, COP24 öncesi mesaj verilmesi planlanıyor.  Bangkok’ta sınırlı da olsa önemli adımlar atıldı, ancak halen Paris Anlaşması’nın kurallar kitabının oluşabilmesi için önemli kararlar alınması gerekiyor.

Zirveden şu ana kadar ön plana çıkan haber ise şunlar:

- Aralarında hükümetler, eyaletler, büyük şehirler ve iş dünyasının bulunduğu 26 organizasyon eş zamanlı olarak yüzde 100 sıfır emisyonlu araç hedefi açıkladı. Fosil yakıtsız temiz ve yeşil şehirler için deklarasyon da açıklandı. 

- Bankalar iklim riskleri için harekete geçti. 16 küresel banka, iklim risklerini daha etkin değerlendirmek ve kurumsal politikalarını iklim dostu hale getirmek için bir araya geldi ve taahhüt verdi. Bankalar arasında ANZ, Barclays, BBVA, BNP Paribas, Bradesco, Citi, DNB, Itaú Unibanco, National Australia Bank, Rabobank, Royal Bank of Canada, Santander, Societe Generale, Standard Chartered, TD Bank Group gibi kurumlar bulunuyor.

- İş dünyasının liderleri "ülkeler en geç 2050'de net sıfır emisyonu hedeflemeli" dedi. Üyeleri arasında, 3M, Unilever, Tesla, Sky Havayolları ve EDF gibi şirketlerin bulunduğu Corparate Leader Group tarafından 2050'de sıfır emisyon hedefi için bir görüş yayınlandı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler