1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kuzey Akım 1’de bakım bitti, gaz akışı başladı

Kuzey Akım 1’de bakım bitti, gaz akışı başladı

Kuzey Akım 1 boru hattındaki planlı bakım çalışmalarının tamamlanmasının ardından, doğal gaz tedariki bugünden itibaren azaltılmış bir kapasite ile  başladı.

Kuzey Akım 1’de bakım bitti, gaz akışı başladı

Enerji Günlüğü - Rusya, Kuzey Akım 1 hattında bakım çalışmalarını tamamladı ve hat üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatını yeniden başlattı. 

Rus doğal gaz devi Gazprom, 11 Temmuz'da başlayan 10 günlük planlı bakımın tamamlanmasının ardından Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Almanya'ya doğal gaz akışını yeniden başlattı. Alman haber ajansı DPA'ya konuşan Kuzey Akım (Nord Stream AG) sözcüsü, boru hattı üzerinden gaz akışının bakım çalışmaları öncesindeki seviyede, 67 milyon metreküp/gün, toplam kapasitenin yüzde 40'ı seviyesinde olmasının öngörüldüğünü belirtti.  

“AKIŞ KAPASİTENİN %30’U CİVARINDA”

Almanya'nın enerjiden sorumlu düzenleyici kurumu Almanya enerji düzenleme kurumu Federal Ağ İdaresi (Bundesnetzagentur-BNetzA) Başkanı Klaus Muller ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Kuzey Akım 1 üzerinden gaz akışının kapasitenin yüzde 30'u civarında olduğunu belirtti.  

PUTİN KUZEY AKIM 2’NİN KULLANILMASINI TEKLİF ETTİ

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gazprom'un doğal gaz sevkiyatını ihtiyaç olduğu kadar artırmaya hazır olduğunu belirterek, Kuzey Akım 2'nin kullanılmasını teklif etti. AB ülkelerini Kuzey Akım 2'yi kullanmaya çağıran Putin, "Bir rotayı kapattılar, gaz pompa istasyonları yaptırım altında. Ancak Gazprom gerektiği kadar gaz pompalamaya hazır. Kuzey Akım 2 boru hattı Avrupa'ya gaz sevkiyatının artırılması için kullanılmaya hazır" diye konuştu.

Moskova'ya karşı uygulanan yaptırımların Gazprom’un transit gaz gönderim kapasitesinin düşmesine yol açtığını kaydeden Putin, Kuzey Akım 1 boru hattından gaz akışının devam eden ekipman onarımları nedeniyle düşük kalmaya devam edeceği uyarısında da bulundu.  

"HAT 26 TEMMUZ'DA YENİDEN BAKIMA GİRECEK"

"Kuzey Akım 1'de gaz pompalayan iki makina var. Bunlar günde 60 milyon metreküp gaz pompalıyorlar. Eğer bu makinalardan biri geri gönderilmez ise, günde 30 milyon metreküp gaz pompalayabilen bir makina kalır. Gazprom'un bu konuda yapabileceği bir şey yok" diye konuşan Putin, Kuzey Akım 1'deki gaz pompalama türbinlerinden birinin daha 26 Temmuz'da bakıma gönderileceğini vurguladı. 

Almanya hükümeti, Rusya’ya tepki olarak Rusya gazının Almanya'ya arzını ikiye katlaması beklenen Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı'nın onay sürecini durdurmuştu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler