1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Leningrad NGS I reaktör çekirdeğindeki yakıt boşaltıldı

Leningrad NGS I reaktör çekirdeğindeki yakıt boşaltıldı

Yaklaşık 3 yıl önce emekliye ayrılan Rusya’daki Leningrad Nükleer Santrali 1. ünitesinin reaktör çekirdeğinden tüm yakıt boşaltıldı.

Leningrad NGS I reaktör çekirdeğindeki yakıt boşaltıldı

Enerji Günlüğü - Yaklaşık 3 yıl önce emekliye ayrılan Rusya’daki Leningrad Nükleer Santrali 1. ünitesinin reaktör çekirdeğinden tüm yakıt boşaltıldı.

Rusya'nın batısında Sosnovy Bor'da bulunan Leningrad Nükleer Santrali’nin (NGS) 1. ünitesi’ndeki Yüksek Güçlü Kanal-Tipi Reaktör (RBMK) reaktörünün devreden çıkarılması, reaktör çekirdeğinden tüm yakıtın çıkarılmasıyla bir dönüm noktasına ulaştı. Santralin sahibi ve işleticisi Rosenergoatom, kullanılmış yakıt gruplarını yaklaşık bir yıl soğumaya bıraktıktan sonra reaktör çekirdeğinden yakındaki depolama havuzlarına taşımaya başlamıştı. Şirket bu işlemin tamamlandığını açıkladı. 

Rosenergoatom, 2023 yılı sonuna kadar tüm yakıtın Leningrad 1'den santralin ana depolama tesisine taşınmasının planlandığını belirtti. Rosenergoatom, yakıtın bir kısmını Leningrad sahasında faaliyette olan iki RBMK reaktöründe kullanmayı planlıyor.

Rusya’da 45 yıl elektrik üreten Leningrad Nükleer Santrali’nin 1. ünitesi 2018 yılı Aralık ayında üretimden çekilerek emekliye ayrılmıştı. 1. Ünite, ilk elektrik üretmeye başladığı 21 Aralık 1973 tarihinden emekli olduğu tarihe kadar 264.9 TWh elektrik üretti. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler