1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Lisanssız elektrik ticareti yolda

Lisanssız elektrik ticareti yolda

Enerji Günlüğü - Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği (Lİ-DER) Başkanı Yalçın Kıroğlu, lisanssız elektrik üretiminden sonra lisanssız elektrik ticaretinin...

Lisanssız elektrik ticareti yolda

Enerji Günlüğü - Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği (Lİ-DER) Başkanı Yalçın Kıroğlu, lisanssız elektrik üretiminden sonra lisanssız elektrik ticaretinin de yolda olduğunu söyledi. 

Yalçın Kıroğlu, DÜNYA Gazetesi'nden Mehmet Kara'ya yaptığı açıklamalarda, lisanssız elektrik alanındaki son durumu ve geleceğe yönelik yeni uygulama hazırlıklarını, hedefleri, beklentileri anlattı.

BAKAN YILDIZ: LİSANSSIZ ÜRETİMDE ÜST LİMİTİ 2.5 MW'YE ÇIKARABİLİRİZ...

Lisanssız elektrik üretiminde üst limitin 1 MW'ye çıkartılmasını Türkiye ekonomisi açısından da çok kıymetli bir gelişme olarak değerlendiren Kıroğlu, "Pazarın süratle daha fazla ürün çeşitliliğine gidebilmesi, yatırımların daha fizibıl olabilmesi açısından 1 MW'ye ihtiyaç vardı. Bir de pekçok holding, 500 kW'yi çok ufak gördüğü için beklemeye geçmişti, yatırım yapmamıştı. Çünkü örneğin rüzgarda 500 kW'lik türbinin maliyetiyle 1 MW'lik türbinin maliyeti arasındaki sadece yüzde 20 idi. Şimdi girişimler hızlandı" dedi.

Yapılan düzenlemeye göre artık lisanssız elektrik üretiminde üst limitin yasa değişikliğine ihtiyaç duyulmadan hükümet kararıyla beş katına kadar artırılabileceğine dikkat çeken Kıroğlu şöyle dedi:

"Böylece artık lisanssızda üst sınır 5 MW'ye çıkarılabilecek. Seneye kesinlikle artacak. 2 MW'nin üzerini görürüz biz önümüzdeki yıl. 1 MW dedik, hükümet yetkisiyle 2.5'a kadar çıkılabilsin dedik şimdi hükümet marjı 5 oldu."

LİSANSSIZ ÜRETİLİYORSA NEDEN SATILAMASIN?

Daha önce lisanssız faaliyetle ilgili bir şey daha istediklerini ancak yeterli hazırlık ve tanıtım çalışması yapamadıkları için henüz hayata geçirilemediğini anlatan Kıroğlu, "Şimdiki uygulama, elektrik üretiminde bir lisans muafiyeti. Üretimde muafiyet olabiliyorsa neden satışta da muafiyet olamasın? Nasıl üretimde sınırlama koyarak bu muafiyeti koyabiliyorsak, satışta da aynısını yapalım. Önemli olan yenilenebilir kaynaklara dayalı üretim gücünün artması, 60 milyar dolara çıkan yıllık enerji maliyetinin düşürülmesi lazım" diye konuştu. Kıroğlu, "Bu öneriyi biraz daha açar mısınız" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Olaya şöyle bakalım. Bir fabrika, yenilenebilir kaynaklardan kendi elektriğini üretmek istiyor. Ama buna finans gücü yetmiyor. Bir başka fabrika sahibi ise tüketimi kadar elektrik üretiyor, fazla yatırım için de cebinde parası var. Ama fazlasına izin vermiyorsunuz. Bu arkadaşlar bir araya gelsin, parası olan öteki adına da üretip ona satsın. Bunun kimseye bir zararı yok ki? Komşu fabrikaya veya başka bir yerdeki fabrikaya bunu satabilirsin. Bu sayede Türkiye'nin yenilenebilir enerjiye dayalı elektrik üretimi hızla artabilir. Biz her yıl her yıl ödediğimiz 60 milyar dolarlık enerji faturasını aşağıya çekmezsek bu ülkenin gelişimini büyümesini aynı ölçüde nasıl sürdüreceğiz?"

Yalçın Kıroğlu röportajının tamamını okumak için TIKLAYINIZ!

Önceki ve Sonraki Haberler