1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Lisanssızda KDV iadesi eksik, güneş teşvikle kârlı olur

Lisanssızda KDV iadesi eksik, güneş teşvikle kârlı olur

Enerji Günlüğü - Yingli Solar Türkiye Ülke Müdürü Uğur Kılıç, güneş enerjisinden kazanç elde etmenin verilecek teşviklerle mümkün olabileceğini...

Lisanssızda KDV iadesi eksik, güneş teşvikle kârlı olur

Enerji Günlüğü - Yingli Solar Türkiye Ülke Müdürü Uğur Kılıç, güneş enerjisinden kazanç elde etmenin verilecek teşviklerle mümkün olabileceğini söyledi. Lİ-DER Başkanı Yalçın Kıroğlu ise KDV iade mekanizması bulunmamasını, lisanssız elektrikte evsel tüketimin önünde ciddi bir engel olarak gösterdi. 

Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Yeşil İş 2013 – Sürdürülebilir İş Buluşması, “Değişim Zamanı” teması ile sürdürülebilir iş dünyasının liderlerini bir araya getirdi.

2012 yılını pazar lideri olarak kapatan dünyanın en büyük güneş paneli üreticilerinden Yingli Solar’ın Türkiye Ülke Müdürü Uğur Kılıç, "Fotovoltaikte Lisanssız Tüketimin Dünya ve Türkiye’deki Önemi" konulu oturumda bir konuşma yaptı.

Form Temiz Enerji Genel Müdürü Enis Behar’ın moderatörlüğünde yapılan oturumda Kılıç, özellikle ABD ve Avrupa’da lisanssız üretime yönelik teşviklerden, farklı teşvik modellerinden ve hangi iş modelli ile çalışmanın daha faydalı olacağı konularından bahsetti.

TEŞVİKLER SON KULLANICIYA GİTMELİ

Elektriğin üretildiği yerde tüketilmesinin önemine vurgu yapan Uğur Kılıç, ABD ve Almanya’da güneş enerjisi ile lisanssız tüketime yönelik teşvikleri örnek gösterdi ve "Türkiye’de gerçekten öz tüketim desteklenmek isteniyorsa, sabit bir tarife garantisi verilmek yerine ticarethane, ev, okul, hastane, otel gibi son kullanıcıyı destekleyecek yönde tarifelerde değişiklik yapmanın faydalı olacaktır" diye konuştu.

ÜRETİM FAZLASI SATILAMIYOR

Diğer ülkelerdeki lisanssız tüketim teşviklerinin özelliklerine ve farklarına değinen Kılıç, şu andaki yönetmelik nedeniyle Türkiye’deki projelerde üretilen elektriğin fazlasının satılamadığını belirtti. Kılıç şöyle konuştu:

"Özellikle kayıp-kaçağın önlenmesi, verimliliğin artırılması, zirve zamanlarda maksimum enerjinin kullanılabilmesi açısından güneş enerjisi sistemlerinde mantık üretim yapılan noktada tüketimi gerektiriyor. Bu da aslında sistemin yükünü biraz daha hafifletip serbest piyasada üretilen elektriğin pazarlanması, satışı ya da öz tüketim modeliyle kullanılması gibi bir yolu açacaktır diye düşünüyorum. Fakat hem teknik altyapımız hem de bürokratik altyapı şu anda buna hazır değil."

AKILLI SİSTEMLER KAZANÇ SAĞLIYOR

Oturuma katılan diğer konuşmacılardan SMA Solar Technology AG Satış/Pazarlama Müdürü Hakkı Karacoğlan, liberalleşen elektrik piyasasında son kullanıcıların da pay sahibi olabilmesinin, akıllı sayaçlar ve gelişmiş depolama teknolojilerinin kullanıldığı akıllı sistemlerden geçtiğini belirtti. Karacoğlan, akıllı sistemlerin sunduğu avantajlarla öz tüketimin de ciddi oranda artacağını söyledi.

Yingli Solar Ülke Müdürü Uğur Kılıç da, Almanya örneğinden yola çıkarak maliyet ve son kullanıcıya getirdiği kazanç açısından bakıldığında akıllı sistemlerin yer aldığı lisanssız projelerin daha kârlı olduğunu sözlerine ekledi. Kılıç, "Bu belki nakit para olarak kullanıcıya dönmüyor ama bir tasarruf olarak faturanıza yansıyor ve uzun dönemde sabit tarife ile karşılaştırıldığında daha fazla kazancınız oluyor" dedi.

YENİ KANUN LİSANSSIZDA BİR DEVRİM

Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği (Lİ-DER) Başkanı Yalçın Kıroğlu da konuşmasında yeni Elektrik Piyasası Kanunu'nu "çok büyük bir devrim" diye niteledi. Kıroğlu, "1 MW olarak sınırlanmış olmakla beraber, şebekeye satmamak suretiyle biz bugün 10 MW'lık sistemi de lisanssız olarak kurabiliriz. Bu çok büyük bir devrim Türkiye'de" diye konuştu.

YENİ YÖNETMELİK SEKTÖRÜ GELİŞTİRİR

Türkiye’deki bürokrasiyi lisanssız elektrik üretiminin önündeki en büyük engellerden biri olarak gösteren Yalçın Kıroğlu, yeni yönetmeliğin sektörün önünü açabilecek düzenlemeler içerdiğini belirtti.

KDV İADE MEKANİZMASI EKSİK!

Yönetmeliğin, tesislerin devredilebilmesi gibi olumlu düzenlemeler içerdiğini vurgulayan Kıroğlu, evsel tüketimin önünde ise iki engel bulunduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti:

"Bunlardan bir tanesi projelendirmeden oluşan maliyet. İkincisi ise KDV. Bu pazarın önünü açmak için belli bir tutara kadar KDV istisnası yapılması gerekir. Çünkü bireysel kullanıcının ödediği KDV'yi geri tahsil edebilecek mekanizması yok."

Önceki ve Sonraki Haberler