1. YAZARLAR

  2. Ali Arif AKTÜRK

  3. LNG piyasalarında son gelişmeler
Ali Arif AKTÜRK

Ali Arif AKTÜRK

Yazarın Tüm Yazıları >

LNG piyasalarında son gelişmeler

ALİ ARİF AKTÜRK 
 
Arjantin’in kamu şirketi ENERSA, 6 Aralık`ta 23-27 Aralık teslimi spot LNG ihalesi açtı. En son kargosunu Henry Hub +13$/mmbbtu dan satın alan ENERSA 2013`te 80 kargonun üzerinde spot LNG’yi buradan teslim almayı planlıyor. Uzakdoğu’da Ocak 2013 teslimi LNG fiyatları 16,28 $/mmbtu, Şubat teslimi LNG
fiyatları 16,58 $/mmbtu. Mart teslimi ise 16,1$/mmbtu civarlarında. Uzakdoğu`da şubat ayında mevsim şartlarından dolayı talebin artması bekleniyor. 
Çin’in şubat ayı için 2 ilave kargoya ihtiyacı olacak. Tayland’ın PTT şirketince açılan şubat teslimi iki kargo alımı ihalesinin yarın sonuçlanması bekleniyor. Japon JAPEX firması Fukushima nükleer kazasından sonra aynı bölgeye arz güvenliğini sağlamak için yeni LNG gazlaştırma terminali inşa etme kararı aldı.
Yunanistan’daki Revithoussa LNG terminalinin 95 bin metkeküplük 3’üncü tankının inşası için danışmanlık ihalesi de sonuçlandı, RINA ve D’Appolonia konsorsiyumu ile çalışılacak. Tesis 2015`te tamamlanacak. 
Fransa düşük seyreden doğalgaz talebinden dolayı kendi LNG terminallerinden yüklemeye devam ediyor. Son olarak Fos Cavaou terminalinden bir QFlex tankere yükleme yapıldı.
Doğu Akdeniz`de Türkiye ve Yunanistan’da Ocak 2013 teslimi LNG fiyatları 12,45 $/mmbtu Şubat 2013 fiyatlarının ise 12,5 $/mmbtu olması bekleniyor. 
 
Önceki ve Sonraki Yazılar