1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Lukoil, Şah Deniz hisse alımını tamamladı

Lukoil, Şah Deniz hisse alımını tamamladı

Lukoil, Azerbaycan’ın Şah Deniz projesinde Petronas’a ait yüzde 9,99’luk hissenin satın alma işlemlerini tamamladı.

Lukoil, Şah Deniz hisse alımını tamamladı

Enerji Günlüğü - Rus enerji şirketi Lukoil, Azerbaycan'ın Şah Deniz doğalgaz projesinde 1.5 milyar dolarlık hisse alımını tamamladı.

Rusya'nın ikinci en büyük petrol üretim şirketi Lukoil, Türkiye Petrolleri'nin (TPAO) de yüzde 19 hisseye sahip olduğu Azerbaycan’ın en büyük doğal gaz sahası olan Şah Deniz’de hisse alımını tamamladığını açıkladı. Şirket, Malezyalı petrol ve gaz şirketi Petronas'tan 1.45 milyar dolar karşılığında yüzde 9.99 hisse satın aldı. Petronas’ın toplamda yüzde 15,5 olan hisselerinin geri kalanı da BP ve SOCAR arasında paylaşıldı.

Lukoil, Azerbaycan'ın Şah Deniz doğalgaz sahasındaki ek hisse alımının, projenin en büyük hissedarı olan BP'nin imtiyazlı satın alma haklarını kullanmasının ardından %15,5'ten %9,99'a düşürüleceğini duyurmuştu.

Anlaşmanın tamamlanmasının ardından Şah Deniz projesinde Lukoil'in hisseleri yüzde 19.99 olurken, BP’nin payı yüzde 1,16 artışla yüzde 29,9, ve SOCAR’ın da yüzde 4,35 artışla yüzde 14,35 hissesi oldu. TPAO'nun da sahada %19 payı bulunuyor. Diğer hissedarlar arasında NICO (10%), ve SGC (6.7%) bulunuyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler