1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Lukoil’in Şah Deniz’deki ek hisse alımı azaltıldı

Lukoil’in Şah Deniz’deki ek hisse alımı azaltıldı

Azerbaycan'ın Şah Deniz’den çekilen Petronas’ın %15,5 hissesi BP, Lukoil ve SOCAR arasında bölünecek. Böylece Lukoil'in ek hisse alımı %9,9'a düşecek.

Lukoil’in Şah Deniz’deki ek hisse alımı azaltıldı

Enerji Günlüğü - Azerbaycan'ın Şah Deniz’den çekilen Petronas’ın %15,5 hissesi BP, Lukoil ve SOCAR arasında bölünecek. Böylece Lukoil'in ek hisse alımı %9,9'a düşecek.

TPAO’nun da yüzde 19 hisseye sahip olduğu Azerbaycan’ın en büyük doğal gaz sahası olan Şah Deniz’den çekilen Malezya'lı petrol şirketi Petronas'ın %15,5’lık hissesini satın alan Rus petrol şirketi Lukoil’in hisse payı düştü. Petronas’ın Petronas'ın hisseleri BP, Lukoil ve SOCAR arasında bölünecek. 

Lukoil, Azerbaycan'ın Şah Deniz doğalgaz sahasındaki ek hisse alımının, projenin en büyük hissedarı olan BP'nin imtiyazlı satın alma haklarını kullanmasının ardından %15,5'ten %9,99'a düşürüleceğini duyurdu. Anlaşmanın 2022 yılı Ocak ayı sonunda tamamlanması bekleniyor.

Böylece Lukoil’in sahadaki payı yüzde 9,9 artarak yüzde 19,9, BP’nin payı yüzde 1,16 artışla yüzde 29,9, ve SOCAR’ın da yüzde 4,35 artışla yüzde 14,35 hissesi olacak. TPAO'nun da sahada %19 payı bulunuyor. Diğer hissedarlar arasında NICO (10%), ve SGC (6.7%) bulunuyor.

Lukoil, Ekim ayında Şah Deniz gaz sahasında Petronas'ın %15,5'lık hissesini 2,25 milyar dolara satın aldığını açıklamıştı. Satın almayla birlikte şirketin sahadaki toplam payı %25,5’e yükselmişti.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler