1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Macaristan Paks NGS’nin genişletilmesi için çalışmalara başladı

Macaristan Paks NGS’nin genişletilmesi için çalışmalara başladı

Enerji Günlüğü - Macaristan’ın tek faaliyette olan nükleer santrali Paks Nükleer Güç Santrali’nin genişletilmesi için hazırlık çalışmaları başladı.Macaristan...

Macaristan Paks NGS’nin genişletilmesi için çalışmalara başladı

Enerji Günlüğü - Macaristan’ın tek faaliyette olan nükleer santrali Paks Nükleer Güç Santrali’nin genişletilmesi için hazırlık çalışmaları başladı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Paks-2 Nükleer Güç Santrali’nin yapımı için hazırlık çalışmalarının başladığını, projenin gerçekleştirileceği yerde yardımcı altyapının inşa edildiğini açıkladı. Santrale Rosatom tarafından Rus teknolojisiyle iki nükleer reaktör daha eklenecek ve finansmanının %80’i de Rusya tarafından karşılanacak.

Bakan, ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 40’ının nükleer enerji sayesinde karşılandığını, Paks-2’nin açılmasıyla bu rakamın daha da artacağını kaydetti.

“PROJEYİ GEÇ DE OLSA TAMAMLAYACAĞIZ”

AB’nin resmi prosedürlerinin uzaması nedeniyle takvimin gerisinde olduklarını belirten Szijjarto, “Ancak takvimin gerisinde olmak, tamamen çalışmalardan vazgeçmek anlamına gelmez. Bu sadece santralin planlandığından daha geç tarihlerde açılacağı anlamına geliyor. Gecikmenin temel nedeni, AB’nin resmi prosedürlerinin uzaması. Bu prosedürler gerektiğinden daha fazla zaman aldı. Kesinlikle planladığımızdan daha fazla zaman aldı. Ama şimdi prosedürler tamamlandı ve AB yeşil ışık yaktı” dedi.

Rusya ve Macaristan, 2014 yılında Paks-2 nükleer santralinin yapımı için anlaşma imzalamıştı. Santralin 12.5 milyar euro olan toplam maliyetinin 10 milyarlık kısmı Rusya’nın açacağı krediyle karşılanacak.

1982 yılında elektrik üretimine başlayan 2000 MW kapasiteli santral dört nükleer reaktörden oluşuyor. Macaristan santrale 1200’er megavatlık iki nükleer reaktör daha eklemeyi planlıyor.

Avrupa Birliği, petrol ve doğalgazda olduğu kadar ülkenin elektrik ihtiyacının %40’ını karşılayan Paks Nükleer Enerji Santrali’nde de Rus teknolojisi kullanan Macaristan’ın Rusya’ya bağımlılığını iyice arttıracağı yönlü kaygılarını bir yana bırakarak nükleer santralin genişletilmesi planını 2017 yılında onaylamıştı.

MACARİSTAN PAKS NÜKLEER GÜÇ SANTRALİNİ GENİŞLETİYOR

RUS-MACAR NÜKLEER ANLAŞMASINA AB ENGELİ KALKTI

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler