1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Macaristan’dan Paks’ta iki yeni reaktöre izin

Macaristan’dan Paks’ta iki yeni reaktöre izin

Macaristan devleti, Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi tarafından Paks nükleer santralinde inşa edilecek 2 yeni reaktör için inşaat ruhsatı verdi. 

Macaristan’dan Paks’ta iki yeni reaktöre izin

Enerji Günlüğü - Macaristan, 2 bin MW kapasiteli Paks Nükleer Santrali’ne iki yeni nükleer ilavesi için Rosatom’a inşaat izni verdi.

Macaristan Nükleer Enerji Kurumu, mevcut Rus yapımı 2 bin megawattlık Paks Nükleer Santrali’nin iki yeni reaktörle genişletilebileceğini açıkladı. Kurum, Budapeşte ile Moskova arasında 2014 yılında imzalanan bir anlaşma kapsamında Paks Nükleer Santrali’nde Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom tarafından inşa edilecek olan iki yeni reaktör için inşaat ruhsatı verdi. 

Santral her biri 1,2 gigawatt kapasiteli iki Rus yapımı VVER reaktörü ile genişletilecek. Reaktörlerin 2030 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. 12.5 milyar euro değerindeki proje, büyük ölçüde Rusya tarafından finanse ediliyor. Nükleer enerji, Avrupa Birliği yaptırımlarına tabi değil.

İNŞAAT KISA SÜREDE BAŞLAYACAK

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Rus tarafının inşaata önümüzdeki haftalarda başlayacağını açıkladı. Bakan Szijjarto, "Bu şekilde Macaristan'ın uzun vadede enerji güvenliğini sağlayacağız ve Macarları enerji fiyatlarındaki çılgın dalgalanmalardan koruyacağız" dedi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler