1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Macaristan yenilenebilir enerji yatırımlarını arttıracak 

Macaristan yenilenebilir enerji yatırımlarını arttıracak 

Macaristan, ısı pompaları, piller, güneş panelleri, rüzgar türbinleri, elektrolizörler gibi ilgili ekipmanı üretimi ve hammadde üretimine finansman desteği sağlayacak.

Macaristan yenilenebilir enerji yatırımlarını arttıracak 

Enerji Günlüğü - Macaristan, net sıfır ekonomiye geçişi hızlandırmak amacıyla stratejik sektörlerde hızlandırılmış yatırımlar için yeni bir teşvik kararı aldı. Bu kapsamda 15 milyon Euro’ya ulaşabilecek yardımların önü açıldı.

Macaristan’ın dış ekonomik ilişkilerine katkıda bulunmak, çeşitlendirmek ve Türkiye ile Macaristan arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla kurulan ALX Polat Dış Ticaret, Macaristan hükümetinin Budapeşte'de de yenilenebilir enerji üretimine ilişkin yatırımların uygun hale getirilmesi adına yeni bir karar değişikliğinde bulunduğunu duyurdu. Macaristan devleti tarafından, Macaristan’a yatırımcı ve ihracatçı bulunması amacıyla yetkilendirilen ve aynı zamanda Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) Türkiye ve Yunanistan temsilcisi olan ALX Polat’ın duyurusuna göre, gerekli asgari yatırım hacmi ve sübvansiyonlar için teminat sistemi kolaylaştırılacak ve Budapeşte'de de yenilenebilir enerji üretimine ilişkin yatırımlar uygun hale getirilecek.

ALX Polat, yeni sübvansiyon önleminin, Avrupa Komisyonu çerçevesine uygun olarak ısı pompaları, piller, güneş panelleri, rüzgar türbinleri, elektrolizörler gibi ilgili ekipmanı üreten şirketlere ve ayrıca bu tür ekipmanların veya bunların üretimi için gerekli olan ilgili kritik ham maddelerin üretimi için tasarlanmış ve öncelikle doğrudan girdi olarak kullanılan ana bileşenlere açık olacağını duyurdu.

KAMU DESTEĞİ KOŞULLARI

Karar değişikliği ile Budapeşte'de kendi kendine kullanım için yenilenebilir enerji üretimine yönelik “tamamlayıcı yatırımların” desteklenmesine, şirketin en az aynı değerde ve toplam yatırım hacmi en az 10 milyon EUR’a ulaşacak bir “ana yatırım” uygulama kriterlerini yerine getirmesi koşuluyla desteklenmesine izin veriliyor. 

Ana yatırımda, Avrupa Komisyonu çerçevesine uygun olarak ısı pompaları, piller, güneş panelleri, rüzgar türbinleri, elektrolizörler gibi ilgili ekipmanı üreten şirketlere ve bu tür ekipmanların üretimi için gerekli olan ham maddelerin üretimi gibi imalat faaliyetlerinden en az biri ile bağlantılı olması koşulu bulunuyor. 

YARDIM 15 MİLYON EURO’YA ULAŞABİLİR

Yardım yoğunluğunun küçük işletmeler için %20, orta ölçekli işletmeler için %10 oranında artırılabilmesi imkânı sağlayan bu değişlikle birlikte, maksimum yardım miktarı 15 milyon Euro'ya ulaşabilir.

Yeni düzenleme ile birlikte, gelişmiş bölgelerden kırsal kesimlere kadar yatırımın yapılacağı farklı bölgelerde 3 milyon Euro’dan 10 milyon Euro’ya kadar değişen geri ödemesiz yardımlar sağlanabilecek.  Aynı zamanda ilçe merkezi olan bölge merkezleri söz konusu olduğunda, uygunluk koşulu olarak daha yüksek uygun maliyet tutarı dikkate alınabilecek. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler