1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Botaş Macaristan’a doğal gaz gönderecek

Botaş Macaristan’a doğal gaz gönderecek

Macaristan, 2024 yılında Türkiye üzerinden 275 milyon metreküp doğal gaz satın alacak. Konuya ilişkin anlaşma Budapeşte’de imzalandı.

Botaş Macaristan’a doğal gaz gönderecek

Enerji Günlüğü - BOTAŞ ile Macaristan devlet şirketi MVM CEEnergy arasında doğal gaz ihracat anlaşması imzalandı. Önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye’den Macaristan’a doğal gaz sevkiyatı başlayacak.

Macaristan Dışişleri Bakanlığı, Budapeşte’nin Ankara ile gelecek yıl 275 milyon metreküp doğal gaz satın almak için anlaşma imzaladığını açıkladı. Macaristan Enerji Bakanı Peter Szijjarto Macaristan ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Macaristan'ın Türkiye üzerinden TürkAkım doğal gaz boru hattından doğal gaz almakla ilgilendiğini belirten Szijjarto, gelecek yıl 275 milyon metreküp doğal gaz satın almak için anlaşma imzaladıklarını ifade etti. Bakan, “Önümüzdeki yılın ilkbahar ve yaz döneminde Türkiye'den 275 milyon metreküp doğal gaz alacağımızı öngören Türk şirketi Botaş ile anlaşmaya ilişkin çalışmaları tamamladık” dedi.

Szijjarto, Macaristan ile Azerbaycan arasında imzalanan doğal gaz anlaşmasının yürürlüğe girmesi ve Türkmenistan'ın gaz tedarikçisi olarak Avrupa pazarına girmesiyle Türkiye'nin enerji taşımacılığındaki transit rolünün daha da artacağını kaydetti. 

Öte yandan Macaristan dışişleri bakanı yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Rusya ile bir gaz geçiş anlaşmasını sona erdirmesi halinde Sırbistan'ın Macaristan'a artan Rus doğal gazı sevkiyatını sağlayacağını açıkladı. Ukrayna önümüzdeki yıl sona erecek gaz transit anlaşması için Rusya ile bir daha masaya oturmayacaklarını açıklamıştı.

BOTAŞ’TAN AÇIKLAMA

BOTAŞ tarafından yapılan açıklamada ise “Önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye’den Macaristan’a doğal gaz sevkiyatına başlanmasını öngören Anlaşma ile taraflar arasında, ülkemizin güçlü LNG altyapısının ve iki ülke doğal gaz depolama tesislerinin ortak menfaatler çerçevesinde kullanılmasına dair iş birliğinin geliştirilmesi konularında da mutabakat sağlandı. Ülkemizin doğal gaz arz güvenliğinin teminatı olan BOTAŞ, Türkiye’ye sınır komşusu olmayan bir Avrupa ülkesine boru hatlarıyla doğal gaz ihracatı konusunda bir ilk olan bu Anlaşma ile Avrupa’nın enerji arz güvenliğine de önemli bir katkı sağlayacak” ifadeleri yer aldı.

OCAK AYINDA BULGARİSTAN İLE ANLAŞMA YAPILMIŞTI

BOTAŞ, Ocak ayı başında Bulgaristan'a doğalgaz satışı için anlaşma yapmıştı. Anlaşma kapsamında Bulgaristan BOTAŞ'tan 13 yıl süreyle, yılda 1.5 milyar m3'e kadar doğalgaz alacak. Anlaşmalar iki ülkenin de Türkiye'nin kapsamlı LNG altyapısını kullanmasına izin veriyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler