1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye ve Macaristan enerjide iş birliğini geliştirecek

Türkiye ve Macaristan enerjide iş birliğini geliştirecek

Türkiye ve Macaristan, nükleer enerji alanında bilgi ve deneyim paylaşımının artırılması yanında yer altı doğal gaz depoları ile LNG terminalleri alanında iş birliğine gidecekler.

Türkiye ve Macaristan enerjide iş birliğini geliştirecek

Enerji Günlüğü - Türkiye ile Macaristan arasında enerji alanındaki iş birliği derinleşiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Macaristan programında enerji başlığında biri nükleer diğeri doğal gaz olmak üzere iki ayrı mutabakat zaptı imzalandı. 

Türkiye- Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 6’ncı toplantısı kapsamında Macaristan temasları sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Nükleer Enerji Alanında İşbirliği Üzerine Mutabakat Zaptı’nı imzaladı. BOTAŞ Genel Müdürü Abdülvahit Fidan ile Macaristan devlet şirketi MVM’nin CEO’su Matrai Karoly Tamas da mutabakat zaptını imza altına aldı.

Bayraktar, nükleer enerji alanında iki ülkenin bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasını hedeflediklerini açıklayarak yer altı doğal gaz depoları ile LNG terminalleri alanında iş birliğine gideceklerini söyledi. Bayraktar, atılan imzalarla iş birliğinin daha kurumsal bir nitelik kazanmasını, nükleer enerji alanında güvenlik ve sürdürülebilirlik konularında iki ülkenin bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasını hedeflediklerini belirtti.

DOĞAL GAZ İŞ BİRLİĞİ ARTTIRILACAK

BOTAŞ ile Macaristan devlet şirketi MVM arasında iki ülkenin doğal gaz alanında iş birliğinin artırılması amacıyla imzalanan Mutabakat Zaptı’nın da doğal gaz ticareti alanında muhtemel ortaklıkları, yer altı doğal gaz depoları ile LNG terminalleri alanında iş birliğini ve doğal gaz boru hatlarında hidrojen kullanımını içerdiğini ifade etti. 

BOTAŞ ile MVM, Ağustos ayında doğal gaz ihracatı anlaşması imzalamıştı. Türkiye'nin enerji alanında stratejik hedefleri ve doğal gazda merkez ülke olma vizyonu doğrultusunda imzalanan anlaşma ile Türkiye'den Macaristan'a doğal gaz sevkiyatının 2024’ten itibaren başlaması planlanıyor. Anlaşma, Türkiye'nin LNG altyapısının ve iki ülke doğal gaz depolama tesislerinin ortak menfaatler çerçevesinde kullanılmasını de içeriyor.

HEDEF 6 MİLYAR DOLAR

Yakın siyasi ve ticari ilişkiler içerisinde bulunun Türkiye ve Macaristan, yıllık 4 milyar dolara yaklaşan ticaret hacmini 6 milyar dolara çıkartmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda en önemli başlıklardan birini de enerji sektörü oluşturuyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler