1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Madeni yağda baz yağ kullanma oranı 2023 için yüzde 2

Madeni yağda baz yağ kullanma oranı 2023 için yüzde 2

Madeni yağ üretiminde atık yağlardan elde edilen baz yağ kullanma zorunluluğu 2023 yılı için %2’ye düşürüldü. Üreticilerin atık yağ toplama mecburiyeti de sona erdi.

Madeni yağda baz yağ kullanma oranı 2023 için yüzde 2

Enerji Günlüğü - Madeni yağ üretiminde atık yağlardan elde edilen baz yağ kullanma zorunluluğu 2023 yılı için %2’ye düşürüldü. Üreticilerin atık yağ toplama mecburiyeti de sona erdi. 

Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yönetmelikle beraber yağ üreticilerinin atık yağ toplama yükümlülüğü kaldırıldı. Bundan böyle üreticiler, atık yağ toplamak zorunda olmayacaklar. Atık yağlar bundan sonra sadece Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından toplama yetkisi alan atık yağ rafinasyon tesisleri ve yetkilendirilmiş kuruluşlarca toplanacak ve taşınacak. 

Daha önce yağ üreticilerine her yıl ürettikleri yağın belli bir oranında atık yağ toplama zorunluluğu getiriliyordu. Bu oran 2022 yılı için %15, 2023 yılı için %20 ve 2024 için de %25 olarak duyurulmuştu.

50PPM ÜZERİ YAĞLAR ÖNCE ARINDIRMA TESİSİNE GİDECEK

Yönetmelik değişikliği uyarınca PCB içeriği nedeniyle (50 ppm üzeri veya +%1 klor) rafinasyon tesisi tarafından işlenemeyen atık yağlar, bundan böyle doğrudan yakma tesisine gönderilmeyecek. Bu durumdaki yağlar öncelikle PCB arındırma tesislerinde PCB değeri işlenebilir düzeye getirilerek rafinasyona tabi tutulacak. Söz konusu yağlar, arındırma tesislerinde arındırılması mümkün olmadığı anlaşılırsa yakma tesisine gönderilecek. 

2023’te ATIKTAN ÜRETİLEN BAZ YAĞ KULLANMA MECBURİYETİ %2

Madeni yağ üretirken atık yağdan üretilmiş baz yağ kullanma mecburiyeti oranı 2023 yılı için %12’den %2’ye düşürüldü. 2024 yılı için daha önce bildirilen %15 oranı ise %4 olarak uygulanacak. 

Üreticiler üretim yaparken 2025’te en az %6, 2026’da ise en az %8 oranında atık yağdan üretilmiş baz yağ kullanacaklar. Sonraki yıllarda Bakanlık atık yağdan üretilmiş baz yağ kullanma mecburiyetini ayrıca bildirecek. 

Bu zorunlulukla ilgili oran hesaplamalarında ithal edilen baz yağlar dikkate alınmayacak. Bu zorunluluk, atıktan üretimi bulunmayan baz yağ gruplarında uygulanmayacak.

TESİS VERİMİ İLE DENEME RAPORU FARKI %30’A ÇIKABİLECEK

Atık yağ rafinasyon tesislerinde deneme üretimini yenileme zorunluluğuna %10’luk bir esneklik getirildi. Daha önce yıllık ortalama verim, çevre lisansı alırken hazırlanan deneme üretimi raporundaki değerden %20 düşükse, tesisin çevre lisansına esas olan deneme üretiminin yenilenmesi gerekiyordu. Yeni düzenlemeyle bu oran %30’a çıkarıldı. 

Ancak bu oran gözetilmeden de deneme üretiminin yenilenmesi gerekebilecek. Yönetmelikteki değişiklikle tesiste TS 13369 standardında ürün elde edilemediği tespit edilirse deneme üretiminin bir yıl içinde yenilenmesi gerekecek. Deneme üretimi belirtilen sürede yenilenmezse tesis lisansı iptal edilecek. 

DENEME ÜRETİMİ TAKVİMİNİ DEĞİŞTİRMEK BAKANLIK ONAYINA BAĞLI

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından hazırlanan deneme üretimi takvim planında; Bakanlıkça uygun bulunursa, yalnızca tesisler arasında yer değişikliği yapılabilecek. Planlanan tarihte deneme üretimine katılmayan tesisin mevcut çevre lisansı sonlandırılacak. 

RAFİNASYON TESİSLERİ ARAÇTAN ARACA NAKİL YAPABİLECEK

Yönetmeliğe eklenen Geçici 4. madde ile atık yağların araçtan araca nakledilmesi hakkında yeni bir düzenleme getirildi. Buna göre atık yağ rafinasyon tesisleri, tehlikeli madde taşımacılığına ilişkin mevzuata uymak kaydıyla organize sanayi bölgeleri veya sanayi siteleri içerisinde belirlenecek, adres ve koordinat bilgileri il müdürlüğüne sunularak uygun görüş alınacak noktalarda atık yağları bugünden itibaren bir yıl süreyle araçtan araca transfer edebilecekler. 

Araçtan araca transfer ancak aynı rafinasyon tesisinin araçları arasında yapılabilecek. Her ilde en fazla 3 nokta belirlenecek ve belirlenen noktaların zemin geçirimsizliği sağlanacak. Ayrıca dökülmelere karşı emici malzeme bulundurulması da zorunlu olacak.

Yeni düzenlemeyle motor yağı değişimi yapılan işletmelere izin belgesi alma ve kayıt yükümlülüğü getiren düzenleme de yürürlükten kaldırıldı. 

Öte yandan atık yağların tankerler, vagonlar gibi hareketli ekipmanlarda biriktirilemeyeceğine ilişkin hüküm de yürürlükten kalktı.

Önceki ve Sonraki Haberler