1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Mart’ta 47 santrale 300,8 milyon lira kapasite desteği

Mart’ta 47 santrale 300,8 milyon lira kapasite desteği

TEİAŞ, Mart’ta piyasa şartlarında çalışması zorlaşan 47 kömür, gaz ve hidroelektrik santraline yaklaşık 301 milyon TL kapasite ödemesi yapacak.

Mart’ta 47 santrale 300,8 milyon lira kapasite desteği

Enerji Günlüğü - Mart’ta piyasa şartlarında çalışması zorlaşan 47 kömür, gaz ve hidroelektrik santraline yaklaşık 301 milyon TL kapasite desteği verilecek. Bunun 223,5 milyon TL'si doğal gaz santrallerine verilecek.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), 2022 yılı Mart ayına ilişkin 'Kapasite Mekanizması Ödeme Listesi'ni yayınlandı. Buna göre, 51 elektrik üretim santralinden 47’sine Mart ayı için toplam 300 milyon 808 bin 78 TL ödeme gerçekleştirilecek. Bir önceki ay kapasite mekanizması kapsamında 47 santrale 167,5 milyon lira ödeme yapılmıştı.

Kapasite desteği alan santrallerin 15’i yerli kömür yakıtlı termik santral, 4’ü yerli ve ithal kömür yakıtlı termik santral, 15’i doğalgaz yakıtlı elektrik santrali, 3’ü ithal ve yerli doğal gaz yakıtlı santral ve 10’u da hidroelektrik santrali.

EN YÜKSEK ÖDEME YERLİ DOĞAL GAZ SANTRALLERİNE

Mart ayında da yılın ilk iki ayında olduğu gibi ödemelerden en yüksek payı yerli doğal gaz yakıtlı elektrik santralleri aldı. Yerli doğal gaz yakıtlı 15 santrale toplam 220 milyon 713 bin 744 TL kapasite ödemesi yapılacak. Böylece Mart ayı kapasite mekanizması ödemelerinde yerli doğal gaz santrallerinin payı yüzde 73,4 olacak. 

GEBZE DGKÇ, İZMİR DGKÇ VE ENERJİSA BANDIRMA SANTRALİ İLK ÜÇTE

En yüksek ödeme 30 milyon 176 bin 76 TL ile Gebze DGKÇ Santrali için Gebze Elektrik Üretim'e yapılacak. Bu şirketi, 29 milyon 523 bin 267 TL ödemeyle İzmir DGKÇ Santrali ile İzmir Elektrik Üretim Ltd ve 17 milyon 776 bin 85 TL ödemeyle Enerjisa Bandırma Santrali ile Enerjisa Enerji Üretim AŞ izliyor.

Türkiye'nin elektrik üretim altyapısı açısından kritik öneme sahip olsa da piyasa şartlarında ayakta kalmakta zorlanan santrallere sağlanan kapasite mekanizması desteği, santrallere yaptıkları üretimden bağımsız olarak, kurulu kapasiteleri oranında bir ödeme yapılmasını düzenliyor. Kurulu güç, yani megavat (MW) başına ödeme tutarları, doğalgaz, hidroelektrik ve kömür santrallerinde farklı farklı belirlenmiş durumda. Bu desteklerden, yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması (YEKDEM) kapsamı dışında kalan hidroelektrik santraller ile yerli kömür yakan termik santrallerin yanında, sistem dengeleyici karakterleri nedeniyle ithal yakıt kullanmasına rağmen bazı doğalgaz çevrim santralleri de yararlanıyor. İlgili santrallere, piyasa şartlarında maliyetleri tutturup üretim yapamasalar bile aylık olarak belli miktarda kapasite mekanizması ödemesi yapılıyor. 

Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler