1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. MB’nin Botaş’a döviz satışının artması bekleniyor

MB’nin Botaş’a döviz satışının artması bekleniyor

BOTAŞ’ın kışın artan döviz ihtiyacını Türk Lirası’nda daha fazla değer kaybını önleyecek şekilde karşılamak amacıyla TCMB’den doğrudan döviz alımının artması bekleniyor.

MB’nin Botaş’a döviz satışının artması bekleniyor

Enerji Günlüğü - BOTAŞ’ın kışın artan döviz ihtiyacını Türk Lirası’nda daha fazla değer kaybını önleyecek şekilde karşılamak amacıyla TCMB’den doğrudan döviz alımının artması bekleniyor.

Son dönemde artan doğal gaz fiyatları Botaş’ın döviz ihtiyacının daha fazla artmasına neden oluyor. Kış ayları nedeniyle gaz tüketiminde beklenen artış ve Botaş’ın spot LNG alım planları bu ihtiyacı daha da yakıcı hale getiriyor. Türk Lirası’nın ise dolar karşısında tarihin en düşük seviyesine düşerek zayıflaması bu artan döviz ihtiyacı nedeniyle daha da çıkmaza giriyor. Reuters’ın haberine göre hükümet, Türk Lirası’ndaki değer kaybının daha da artmasını önlemek amacıyla Botaş’a Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini daha fazla kullandırma niyetinde. Konuyla ilişkili iki yetkilinin Reuters'e verdiği bilgiye göre, Türkiye'nin devlet enerji şirketi BOTAŞ'ın yoğun tüketimin olduğu kış aylarında talep ve dolayısıyla fiyat tırmanışı karşısında lirayı desteklemek ve artan döviz ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmak için Merkez Bankası’na başvurmasının beklendiğini söyledi. BOTAŞ döviz alımlarını serbest piyasa yerine doğrudan TCMB'den yapacak. 

BOTAŞ'ın gaz ihracatı için önümüzdeki dönemde ayda 1 milyar dolar gibi yüklü bir döviz alımı yapması bekleniyor. T.C. Merkez Bankası, mevcut durumda piyasaya girerek doları artırmaması için 2014 sonu itibariyle enerji ithalatçısı KİT'lere döviz satışı yapıyor. Bu satışın da tamamının BOTAŞ'a olduğu tahmin ediliyor. Botaş’ın bu yıl MB’dan döviz alımı geçen yıllara göre oldukça azaldı ve ilk 10 ayda toplam satış sadece 527 milyon dolar oldu.

MB’nin toplam rezervleri şu anda 125.4 milyar dolar ile 2015’ten beri en yüksek seviyelerine ulaştı. Swaplar hariç net rezerv ise hala eksi 35,2 milyar dolar seviyesinde.

Etiketler : , , , ,
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler