1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Mera alanına GES projesine köylülerden tepki

Mera alanına GES projesine köylülerden tepki

Diyarbakır’da hayvancılıkla geçinen Arzoxli köylüleri, köye ait mera alanına GES yapılmasına karşı çıkıyor.

Mera alanına GES projesine köylülerden tepki

Enerji Günlüğü - Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Arzoxli köyünde da hayvancılıkla geçinen köylüler, köye ait mera alanına GES yapılmasına karşı çıkıyor. 

Evrensel Gazetesinden Müjdat Can’ın haberine göre Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Arzoxli Köyü sakinleri, köye ait mera alanına GES kurulmasına tepki gösteriyor. Mahalle sakinleri, yerel halkın hayvancılıkla uğraştığını; meranın yok olmasıyla geçim sıkıntısı oluşacağını; bunun da büyük kentlere göç başlatacağını öne sürdü ve projenin iptal edilmesini istedi. 

Zenkar Nakliye İnşaat Temizlik Güvenlik Tarım ve Petrol Ürünleri Ltd. Şti.’nin bölgede önlisans almış iki ayrı depolamalı güneş enerjisi santrali (GES) projesi var. Bunlardan ÖN/11931-15/05650 önlisans numaralı Zenkar 1 GES’in 19,50025MWm/15MWe kurulu gücü ve 15MWh’lık da depolama kapasitesi bulunuyor. 

Yine Sur ilçesi sınırları içindeki ÖN/11944-16/05670 önlisans numaralı Zenkar 2 GES Projesinin ise 23,4003MWm/18MWe kurulu gücü ve 18MWh’lık depolama kapasitesi var.

Zenkar Ltd, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından Zenkar 1 GES için 31 Mayıs 2024 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı almıştı. Tesis tamamlandığında 9km2’lik bir alana yayılacak. 

150 haneli bir köy olan Arzoxlî Köyü sakinleri, hayvancılığın temel girdilerinden olan 800 dönümlük mera varlığına bağımlı bir yaşam sürüyorlar. Proje gerçekleşecek olursa Arzoxli merasının 500 dönüm kadarı GES arazisi olarak feda edilecek.