1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Merkel: ABD’nin Kuzey Akım 2 yaptırımına karşılık vermeyeceğiz

Merkel: ABD’nin Kuzey Akım 2 yaptırımına karşılık vermeyeceğiz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD’nin kendi egemenlik alanı dışındaki Kuzey Akım 2’ye yaptırım kararı alma girişimlerini kabul etmediklerini ancak karşı yaptırımların da söz konusu olmadığını açıkladı.

Merkel: ABD’nin Kuzey Akım 2 yaptırımına karşılık vermeyeceğiz

Enerji Günlüğü - Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD’nin kendi egemenlik alanı dışındaki Kuzey Akım 2’ye yaptırım kararı alma girişimlerini kabul etmediklerini ancak karşı yaptırımların da söz konusu olmadığını açıkladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rus doğalgazını Avrupa'ya taşıması öngörülen Kuzey Akım 2 boru hattı projesine yaptırımları da içeren yasa tasarısının ABD Kongresi'nde kabul edilmesine tepki gösterdi. Konuyla ilgili olarak mecliste bir milletvekilinin sorusunu yanıtlayan Merkel, ülkelerin kendi egemenlik alanları dışındaki bölgelere yönelik yaptırımlarına karşı olduklarını vurguladı.

Geri adım atma niyetleri olmadığını, ancak karşı yaptırımların da söz konusu olmadığını belirten Merkel, "Görüşmeler yapılmasından başka bir seçenek görmüyorum. Ama, sınırötesi yaptırım uygulamasını onaylamadığımızı, bu yaptırımların etkili olmadığını söyleyeceğimiz çok kararlı görüşmelerden bahsediyorum" şeklinde konuştu. Merkel, Kuzey Akım 2 projesinin nasıl ilerleyeceğine bakılacağını da sözlerine ekledi. 

RUSYA DA ABD’YE TEPKİ GÖSTERDİ

Kuzey Akım 2 projesinde yer alan şirketlere yaptırım uygulanmasına ilişkin olarak Rusya'dan daha sert bir tepki geldi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov yaptırımları "Uluslararası hukukun doğrudan ihlali ve adil olmayan rekabetin bir örneği" olarak nitelendirdi. ABD'nin Avrupa'yı Rus doğalgazından daha pahalı olan Amerikan gazını satın almaya zorladığını savunan Kremlin sözcüsü, Washington'u "Avrupa piyasasındaki yapay egemenliğini" sürdürmeye çalışmakla suçladı. Peskov, projenin başarılı bir şekilde tamamlanacağına inandığını da sözlerine ekledi. 

ABD Senatosu Salı günü, Rus doğalgazını Almanya'ya taşıyacak boru hattını inşaa eden şirketlere yaptırım uygulanmasına dair bir yasayı kabul etmişti. Rus doğalgazını Baltık Denizi'nin altında Almanya'ya taşıyacak Kuzey Akım 2 boru hattının ortakları Gazprom, Wintershall Dea, OMV, Engie, Shell ve Uniper.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler