1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ABD’den TürkAkım ve Kuzey Akım 2’ye yaptırım hazırlığı

ABD’den TürkAkım ve Kuzey Akım 2’ye yaptırım hazırlığı

ABD, Rus doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak TürkAkım ve Kuzey Akım 2 projelerinde boru döşeme çalışmalarına katılan gemiler ve gemilerle bağlantılı yabancı uyruklu kişilere yaptırım kararı almaya hazırlanıyor. 

ABD’den TürkAkım ve Kuzey Akım 2’ye yaptırım hazırlığı

Enerji Günlüğü - ABD, Rus doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak TürkAkım ve Kuzey Akım 2 projelerinde boru döşeme çalışmalarına katılan gemiler ve gemilerle bağlantılı yabancı uyruklu kişilere yaptırım kararı almaya hazırlanıyor. 

Demokratların çoğunlukta olduğu ABD Temsilciler Meclisi, 48'e karşı 377 oyla Rus doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak ve önümüzdeki yıl kullanıma girmeleri planlanan Kuzey Akım 2 ve Türk Akım boru hatlarını da hedef alan yasa tasarısını onayladı. Temsilciler Meclisinde kabul edilen tasarı Kuzey Akım 2 ve Türk Akım projelerinde boru döşeme çalışmalarına katılan gemiler ve gemilerle bağlantılı yabancı uyruklu kişilere yaptırım öngörüyor.

Tasarıda Kuzey Akım 2'nin "bir taciz ve siyasi nüfuz aracı" işlevi göreceği ve tasarının ABD'nin Almanya ve Avrupa ile olan bağlarını zayıflatmak üzere tasarlanmış çabaları hedef aldığı" ifadesine yer verildi.

Yasa tasarısının yasalaşması için Senato tarafından onaylanması ve Başkan Trump tarafından imzalanması gerekiyor.

ABD, söz konusu iki boru hattının Avrupa'yı Rus enerjisine bağımlı hale getireceğini ve ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğunu savunuyor. Başkan Donald Trump, Ukrayna ve Polonya'yı dışarıda bırakan Kuzey Akım 2 nedeniyle Almanya'ya sert eleştirilerde bulunmuştu. Trump Kuzey Akım 2 projesi nedeniyle Almanya'nın Rus doğalgazına bağımlı olduğunu ve "tamamen Rusya tarafından kontrol edildiğini" öne sürerek Berlin'in Moskova'nın "esiri" olduğunu söylemişti. Trump'ın sözlerine yanıt veren Merkel ise Almanya'nın kararlarını "bağımsız şekilde alan" bir ülke olduğuna işaret etmişti.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler