1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ABD’nin TürkAkım ve Kuzey Akım 2 yaptırımları resmen yürürlükte

ABD’nin TürkAkım ve Kuzey Akım 2 yaptırımları resmen yürürlükte

ABD Başkanı Donald Trump’ın imzalamasıyla TürkAkım ve Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hatları’nı inşaa eden şirketlere yönelik yaptırımlar resmen yürürlüğe girdi.

ABD’nin TürkAkım ve Kuzey Akım 2 yaptırımları resmen yürürlükte

Enerji Günlüğü - ABD Başkanı Donald Trump’ın imzalamasıyla TürkAkım ve Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hatları’nı inşaa eden şirketlere yönelik yaptırımlar resmen yürürlüğe girdi.

Türkiye ve Rusya'ya bazı yaptırımları da içeren ABD’nin 738 milyar dolarlık rekor savunma bütçesi, Başkan Donald Trump tarafından Cuma günü imzalandı. Böylece bütçeyi içeren yasa kapsamında, Rusya'nın doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımasını amaçlayan TürkAkım ve Baltık Denizi'nden Almanya'ya uzanan Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı projelerine yönelik yaptırımlar resmen yürürlüğe girdi. 

Yaptırımlar, boru hatlarının inşasında yer alan şirketleri, özel olarak da deniz seviyesinden 30 metre (100 feet) derinliğe boru döşemede kullanılan gemilerin sahibi kişi ve şirketleri, bunların ABD'ye girişlerinin engellenmesi ve mal varlıklarına el konulmasını hedefliyor.

Bütçede Türkiye’nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemini satın alması nedeniyle Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının satışının yasaklanması maddesi de var.

ABD’de bir yasa tasarısının yasalaşması için önce ABD Temsilciler Meclisi, ardından da Senato tarafından onaylanması ve Başkan Trump tarafından imzalanması gerekiyor.

RUSYA YAPTIRIMLARA YANIT VERMEYİ PLANLIYOR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, ABD'nin yaptırımlarına rağmen Kuzey Akım 2 ve Türk Akım doğalgaz boru hatlarının faaliyete geçeceklerini söyledi ve Rusya'nın ABD'nin yeni yaptırımlarına yanıt vermeyi planladığını belirtti.

ALMANYA YAPTIRIMLARI GÜÇLÜ ŞEKİLDE REDDETTİ

Almanya Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz, ABD'nin Rus doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattını inşaa eden şirketlere yaptırım uygulanmasına yönelik çıkardığı yasayı güçlü şekilde reddettiklerini söyledi. ARD'ye konuşan Scholz, "Bu tür yaptırımlar Almanya ve Avrupa'nın içişlerine, egemenliklerine ciddi bir müdahale. Bunu güçlü şekilde reddettik" dedi. Ancak Scholz, Almanya'nın karşı tedbirlere yönelmeyeceğini de ifade etti. Scholz, "Şimdi karar boru hattınını inşaa eden şirketler tarafından verilecek. Bizim açımızdan bakıldığında böyle bir yaptırımın uygulanmasını kabul etmeyeceğiz ve bunu Amerikan hükümekine de açıkça ifade edeceğiz" diye konuştu. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler