1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TürkAkım ticari doğalgaz aktarımı için hazır

TürkAkım ticari doğalgaz aktarımı için hazır

Rus doğalgazını taşıyacak TürkAkım Gaz Boru Hattı, Kıyıköy Alım Terminali ile devamındaki karasal boru hatlarının tamamlanmasıyla, Türkiye ve Avrupa'ya gaz satışına hazır hale geldi.

TürkAkım ticari doğalgaz aktarımı için hazır

Enerji Günlüğü - Rus doğalgazını taşıyacak TürkAkım Gaz Boru Hattı, Kıyıköy Alım Terminali ile devamındaki karasal boru hatlarının tamamlanmasıyla, Türkiye ve Avrupa'ya gaz satışına hazır hale geldi. 

TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nın Türkiye Alım Terminali kıyı geçişi tamamlanarak kara ve denizdeki hatlar birbirine bağlandı ve ticari operasyona hazır hale geldi. Hattın Alım Termali’nde her iki hatta doğalgaz dolumu yapıldı. Proje açılışı 8 Ocak 2020’de yapılacak resmi törenle gerçekleşecek. Ardından hattın Avrupa bağlantısı için Bulgaristan’ın çalışmalarını tamamlaması beklenecek.

TürkAkım sözcüsü Aslı Esen, bir grup gazeteciye Kıyıköy Alım Terminali’nde yürüttükleri projeye ilişkin bilgi verdi. Esen, şirket olarak projeden sorumlu oldukları üç yerden birinin Kıyıköy Alım Terminali olduğunu belirterek, “Türkiye alım terminali Kıyıköy, yüzde yüz tamamlanmış ve doldurulmuş durumda ve operasyon için stand by durumda” dedi. 

ZAMANLAMAYA MÜKEMMEL ŞEKİLDE UYULDU

Projede zamanlamaya mükemmel bir şekilde uyduklarını kaydeden Esen, boruların döşemesini yapan Pioneering Spirit gemisinin bunda büyük rol oynadığını söyledi. Halen dünyanın en büyük inşaat gemisi olan Pioneering Spirit'in kullandığı ve borunun deniz dibine indirilirken aldığı şekle atfen S-döşeme denen yöntem sayesinde, inşaatın hızlı ilerlediğini ifade etti. 

Esen, bir çoğu gönüllü olan çevresel ve toplumsal çalışmalar da gerçekleştirdiklerini ifade etti. Terminalin yapımı için kesilen ağaçların beş katı bir ağaçlandırma yaptıklarını belirten Esen, tohum türlerinin toplanıp saklanarak, Ankara Gen Merkezi'ne teslim edildiğini söyledi. Ayrıca 2000 nüfuslu Kıyıköy'de, hayvancılık, arıcılık ve balıkçılık yapan Kıyıköylülerin zararlarının telafi edildiğini ve farklı bazı yatırım fırsatlarının ve eğitimlerin sunulduğunu da sözlerine ekledi. 

15 MİLYON HANENİN GAZ TÜKETİMİNE EŞİT KAPASİTEYE SAHİP

TürkAkım, 15 milyon hanenin yıllık doğalgaz tüketimine eşit 31,5 bcm tedarik kapasitesiyle, Türkiye ve Avrupa’nın enerji arzı için anahtar çözümlerden biri olacak. TürkAkım Projesi, her birinin uzunluğu 935 km olan iki deniz hattı ile Rusya ve Türkiye’deki çeşitli tesislerden oluşuyor. TürkAkım deniz hattı, bugüne dek 2200 metreye varan derinliklerde inşa edilen en büyük boru hattı sistemi.

TÜRKİYE ALIM TERMİNALİ

Doğalgaz deniz hatlarından Kıyıköy alım terminaline 75 ila 283 bar basınçla geliyor. Hat'ta azami operasyon basıncı olan 283 bar 130 filin uygulayacağı toplam basınca denk. Alım terminalinin düşük basınçlı kısmı ve downstream operatörleri, Yüksek Dayanıklı Basınç Koruma Sistemi (HIPPS) kullanılarak aşırı basınçtan korunuyor. 

Terminalde yer alan 12 ünite sulu ısıtıcı sayesinde doğalgazın sıcaklık ve basıncı BOTAŞ’ın istediği düzeye getirilecek. Doğalgaz, hem ultrason hem de orifis plakası kullanılarak ölçümlenip downstream operatörlerine aktarılacak.

Türkiyeye gaz sağlayacak ilk kara hattını BOTAŞ yaptı, Avrupa kısmının kara hattını da TAGTAŞ gerçekleştirdi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Kırklareli-Kıyıköy

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler