1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kuzey Akım 2 gecikecek

Kuzey Akım 2 gecikecek

ABD’nin yaptırım uygulaması ardından Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı projesinin tamamlanmasının 2020’nin ikinci yarısına erteleneceği kaydedildi.

Kuzey Akım 2 gecikecek

Enerji Günlüğü - ABD’nin yaptırım uygulaması ardından Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı projesinin tamamlanmasının 2020’nin ikinci yarısına erteleneceği kaydedildi.

ABD’de kabul edilen ve Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı projesine katılan şirketlere yaptırım öngören yasa nedeniyle Almanya'nın Rusya'dan doğalgaz alımını ikiye katlayacak olan proje gecikecek. Alman hükümetinin Transatlantik İlişkiler Koordinatörü Peter Beyer yasa sonucunda projenin yavaşlayacağını ancak projenin sona ermeyeceğini söyledi. 

Deutschlandfunk radyosuna açıklamalar yapan Beyer projenin tamamlanmasının “zaman olarak ileri bir tarihe atılacağını” belirterek “Sanıyorum ki gelecek yılın ikinci yarısında boru hattı tamamlanmış olacak” dedi. “Gecikmeyi ve daha yüksek masrafları beraberinde getiren alternatifler de bulunduğunu” belirten Beyer, ABD ile Almanya arasındaki ihtilafa siyasi düzlemde diyalog yoluyla çözüm arayışının sürmesi gerektiğini söyledi. 

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Kongresi’nin alt ve üst kanadının kabul ettiği Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nı (NDAA) geçen Cuma akşamı imzalamıştı. Yasanın öngördüğü yaptırımlar Kuzey Akım 2 ve Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesine katılan şirketleri hedef alıyor. Washington’un yaptırım uygulanacak kişi ve kurumların isimlerini belirlemek için 60 günlük süresi bulunuyor. Projede yer alan ve yaptırımların hedefi haline gelmesi beklenen firmalardan İsviçre-Hollanda şirketi Allseas, Trump’ın imzası üzerine Baltık Denizi’ndeki çalışmalarını durdurmuştu. 

PROJE AYLAR İÇİNDE TAMAMLANACAK

Öte yandan Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, Kuzey Akım 2’nin aylar içinde tamamlanacağını ve ABD'nin uygulamaya koyduğu yaptırımların proje için "felaket" sonuçlar ortaya çıkarmayacağını açıkladı. Medvedev, Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Elbetteki Kuzey Akım 2 Boru Hattı’nı bitireceğiz. Gazprom'un boru hattının nasıl inşaa edileceği konusunda alternatif seçenekleri var. Ancak projenin tamamlanması biraz daha fazla zaman alacak" diye konuştu. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler