1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Mersin Elektrik, Ezine BES’te atık çeşidini arttıracak

Mersin Elektrik, Ezine BES’te atık çeşidini arttıracak

Mersin Elektrik, yaklaşık 36,5 milyon TL yatırımla Çanakkale’de işletmekte olduğu Ezine BES’te tehlikesiz atıkları da yakarak elektrik üretmeyi planlıyor.

Mersin Elektrik, Ezine BES’te atık çeşidini arttıracak

Enerji Günlüğü - Çanakkale’de işletilmekte olan 30 MW’lık Ezine Biyokütle Enerji Tesisi, biyokütle ve tehlikesiz atık yakma tesisine dönüştürülecek. 

Çanakkale İli, Ezine ilçesi, Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde Biotrend Enerji şirketlerinden Mersin Elektrik Üretim ve Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından işletilmekte olan 30 MWe / 99,6 MWt kurulu gücündeki Ezine Biyokütle Enerji Tesisi’nin biyokütle ve tehlikesiz atık yakma tesisine dönüştürülmesi planlanıyor. Ezine Biyokütle ve Tehlikesiz Atık Yakma Tesisi projesinin değeri yaklaşık 36,5 milyon TL olarak hesaplanıyor. 

Tesiste mevcut durumda günde 604,71 ton (188.670 ton/yıl) ormancılık atıkları yakıt olarak kullanılıyor. Ancak Ezine Biyokütle Enerji Santrali’nde biyokütle atıklarına ilave olarak yakıt çeşitliliğinin arttırılıp tesise tehlikesiz atıkların kabul edilerek doğrudan yakılması ile kurulu gücünde değişiklik olmayacak şekilde mevcut tesisin “Biyokütle ve Tehlikesiz Atık Yakma Tesisi” ne dönüştürülmesi planlanıyor.

Proje kapsamında ormancılık atıkları, bitki dokusu atıkları, ayrı toplanmış ve saha dışında işlem görecek hayvan dışkısı, idrar, tezek atıkları (ve bunlarla temas etmiş saman dahil) akan sıvılar, ağaç kabuğu ve mantar atıkları, prina atıkları, talaş, yonga, kıymık, ahşap, kontraplak ve kaplama atıkları, kentsel atıksuyun arıtılmasından kaynaklanan çamurlar ve atıktan türetilmiş yakıt (ATY) yakma sisteminde yakılarak elektrik enerjisi üretilecek. Tesis’ in nihai kapasitesinin 1.346 ton/gün (420.000 ton/yıl) olması planlanıyor.

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler